Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, μία εξέλιξη που παρακολουθούν με ανησυχία οι Βρυξέλλες.
Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα μεταβούν στο Μπουένος Άιρες στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να συμμετέχουν στη σύνοδο των G20. Στην ατζέντα τους περιλαμβάνονται οκτώ προτεραιότητες, τις οποίες οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν στη συνάντηση των είκοσι βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου.
Δίκαιη παγκοσμιοποίηση και δίκαιο εμπόριο, φιλόδοξη δράση για το κλίμα, το μέλλον της εργασίας, ένα πιο ανθεκτικό διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τρομοκρατία και μετανάστευση, προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στη σύνοδο των G20, όπως τις περιέγραψαν Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινή επιστολή, που έστειλαν στους ευρωπαίους ηγέτες. Θα καταφέρουν, όμως, να περάσουν τα μηνύματα ή μία ακόμη συνάντηση υψηλού επιπέδου θα κλείσει χωρίς να επιδειχτεί η αναμενόμενη παγκόσμια αλληλεγγύη.
Παράλληλα, όλοι γνωρίζουν ότι το γεγονός, που ενδεχομένως μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο Μπουένος Άιρες είναι η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Χι Τζιπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου των G20.
Απομένει, άλλωστε, μόλις ένας μήνας μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων σε 25% από 10% αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Κατά αξιωματούχους η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Χι Τζιπίνγκ ενδέχεται να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αποφύγουν οι ηγέτες των δύο χωρών περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, κάτι που θα βλάψει άμεσα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Φελμπέρμαϊρ του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών ifo μία από τις βασικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί η μείωση της ζήτησης για ευρωπαϊκά προϊόντα στις δύο υπερδυνάμεις.
Επιπλέον, αν ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος, ο οποίος θα επηρεάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), τότε οι επιπτώσεις για την ΕΕ θα είναι ευρύτερες, υποστήριξε ο γερμανός ερευνητής σε συνέδριο που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το δίκτυο EconPol.
Άλλωστε σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο η ΕΕ κατατάσσεται στους «νικητές» από την προσχώρηση της Κίνας στοn ΠΟΕ το 2001, κάτι που δεν ισχύει για τις ΗΠΑ. Οπότε η καλύτερη στάση για την Ευρώπη θα ήταν να διατηρήσει έναν ουδέτερο ρόλο στη διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πρότεινε εν όψει της κρίσιμης συνάντησης στο Μπουένος Άιρες.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι δεν «παίζει» δίκαια στο διεθνές εμπόριο, ενώ η Κίνα λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προστατευτικές. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ότι ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στην παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,8% μέχρι το 2021 και ακόμη περισσότερο για τις δύο χώρες.