Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να ανοίξει τελικά η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Τάγαρης, η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ όπως ήταν γνωστό ως τώρα, επρόκειτο να ανοίξει αύριο Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 είπε ότι «Ο στόχος για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν η Τρίτη. Εκτιμώ ότι το άνοιγμα θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας».
Όπως είπε, «αναμένουμε την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση, ώστε να γίνουν οι τελικές δοκιμές, να ενημερωθούν τα κείμενα, και προς το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει να ανοίξει η πλατφόρμα».
Πώς γίνεται η διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα
Αύριο Τρίτη αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Συνολικά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση το κοινωνικό μέρισμα θα κυμανθεί από 250 έως 1.350 ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους θα γίνουν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
Για ακόμη μια χρονιά βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια περιουσίας.
Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ. Πάντως υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.
Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.
Ενήλικα τέκνα, γονείς, συγγενείς ή φίλοι που φιλοξενούνται δυστυχώς δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι το κοινωνικό μέρισμα. Το μέρισμα θα το λάβει ο υπόχρεος του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί εφόσον αθροιστικά όλα τα εισοδήματα των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι εντός των προαναφερόμενων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Αγκάθι για πολλές οικογένειες θα αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς το ετήσιο εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή του δικαιούχου θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος.
Όσοι πολίτες μέσα στο 2018 δεν είχαν κάποια μεταβολή στα εισοδήματά τους αλλά σημειώθηκε αλλαγή στην οικογενειακή τους κατάσταση (π.χ. γάμος, διαζύγιο, απόκτηση παιδιού, ενηλικίωση τέκνου, εισαγωγή σε πανεπιστήμιο) εξετάζεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην αίτηση για τροποποίηση των στοιχείων αυτών προκειμένου να είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους και να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που αντιστοιχεί στην κατάσταση που βρίσκονται τη στιγμή της αίτησης και όχι βάσει αυτής που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το καλοκαίρι του 2018.
Για φορολογουμένους που το 2018 έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε σημαντικά το εισόδημά τους, θα υπάρχει πρόβλεψη να ληφθούν υπόψη οι μήνες ανεργίας του 2018 και να γίνει αναλογική μείωση των εισοδημάτων του 2017. Αυτό όμως θα αφορά μόνο όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.