Sabah: Το Γιαβούζ ξεκίνησε έρευνες στα ανοιχτά της Καρπασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sabah: Το Γιαβούζ ξεκίνησε έρευνες στα ανοιχτά της Καρπασίας
Το δημοσίευμα έρχεται ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισκέπτεται τα Κατεχόμενα.

Έρευνες στα ανοιχτά της Καρπασίας ξεκίνησε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ και θα επιχειρεί για τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ που επικαλούνται τη φιλοκυβερνητική Sabah, το γεωτρύπανο ξεκίνησε τις έρευνες στα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Η Sabah αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».Ταυτόχρονα, το γεωτρύπανο «Πορθητής» προχώρησε αρκετά στις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητας για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς έχει πλέον φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη Sabah, το ερευνητικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το γνωστό σε όλους Μπαρμπαρός στις σεισμικές του έρευνες.

Τα γεωτρύπανα προστατεύονται από υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Τσαβούσογλου έδειξε χάρτη με την τουρκική ΑΟΖ να φτάνει στην Κρήτη και ζήτησε «μοίρασμα του πλούτου»

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα και έδειξε χάρτη στον οποίο η τουρκική ΑΟΖ είναι μέχρι την Κρήτη.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, παρουσίασε και τον χάρτη που η Τουρκία υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του Καζάν - Καζάν, δηλαδή του win - win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider