Περνάνε τα χειρότερα, ξεκινούν τα δύσκολα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η 24η Μαίου, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της κατρακύλας. Αν το Eurogroup εγκρίνει την αξιολόγηση και την εκταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα και αν προχωρήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους τότε μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι αφήνουμε σιγά σιγά τα χειρότερα πίσω μας.

Όμως, δεν υπάρχει πλέον καμία αυταπάτη. Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που ψηφίστηκε τη προηγούμενη Κυριακή από τη Βουλή αποτελούν υφεσιακά μέτρα που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι καθόλου εύκολοι για τους φορολογούμενους –νομικά και φυσικά πρόσωπα- που θα κληθούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος των επιπλέον φόρων και εισφορών. Πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα και ενδεχομένως τα «λουκέτα» να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς.

Και όμως, ο τερματισμός της αβεβαιότητας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποτελέσει από μόνος του σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σχεδόν αυτόματα σε αύξηση των επενδύσεων. Η χώρα μετά από 5,5 χρόνια εσωτερικής υποτίμησης είναι φτηνή και αυτό που ζητούν πρωτίστως οι επενδυτές είναι ηρεμία και πολιτική σταθερότητα.

Αν απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος και Grexit, αυτό που μένει να υπάρξουν 2-3 σημειακές επενδύσεις που θα δώσουν το κατάλληλο μήνυμα στο εξωτερικό. Υπό αυτή την έννοια το ότι επανεκκινούν τις εργασίες στις Σκουριές, αλλά και η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το Ελληνικό μόνο ως θετικές κινήσεις μπορούν να εκτιμηθούν. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα και προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τομέας στον οποίον η κυβέρνηση δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνουν εδώ. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο το μοναδικό που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι διαπραγματεύσεις και «διαπραγματεύσεις» και έρχεται η ώρα που θα πρέπει να κυβερνήσει. Μένει να φανεί το αν θα μπορέσει η τωρινή κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα και να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί τόσο στους δανειστές όσο και στον ελληνικό λαό.

Με δύο λόγια, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην –πολύ κακή- συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή. Να σταματήσει το Οικονομικών να είναι το πιο σημαντικό υπουργείο και να πάρει την θέση του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider