Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Μέρκελ – Τι συζήτησαν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Μέρκελ – Τι συζήτησαν
Για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία μίλησαν Ερντογάν και Μέρκελ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είχε σήμερα, Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, Μέρκελ και Ερντογάν συνομίλησαν για θέματα διμερών σχέσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν στη Συρία και τη Λιβύη.

Άλλωστε, χθες Κυριακή, σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται ήδη προς τη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ προωθούνται στη Σύρτη

Όπως έγινε γνωστό, λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχουν προωθηθεί σε θέσεις γύρω από τη Σύρτη της Λιβύης, στην προσπάθειά τους να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider