Το πώς θα αντιδράσουμε και θα προσαρμοστούμε στις τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα λόγω του κορονοϊού, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά στο τέλος της πανδημίας. Για καθέναν από εμάς, είτε δουλεύουμε, είτε όχι σε αυτή την καμπή, η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει ριζικά. Στην οικονομία, πολλές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, ενώ άλλες συνεχίζουν σχετικά κανονικά. Όμως, οι προκλήσεις είναι πολλές και αυξάνουν μέρα με τη μέρα.
Η διασφάλιση των δικτύων εφοδιασμού, ενέργειας, επικοινωνίας, η όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, και η διατήρηση του παραγωγικού ιστού για την επόμενη μέρα, είναι και ο μόνος τρόπος για την προστασία των θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά ενώ πολιτεία και επιχειρήσεις καλούνται να προφυλάξουν με κάθε κόστος την υγεία των εργαζομένων.
Από την πλευρά των δημοσίων πολιτικών, τα μέτρα που λαμβάνονται και ανακοινώνονται από την κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να δώσουν σημαντική διέξοδο τόσο για τη λειτουργία, όσο και για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Εφόσον σχεδιαστούν απλές διαδικασίες, αξιοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες και υλοποιηθούν με ταχύτητα, τα μέτρα θα δώσουν σημαντική ανάσα και προοπτική στην οικονομία. Ο ΣΕΒ καταγράφει όλες τις έως τώρα πρωτοβουλίες στα Έκτακτα Δελτία του (της 24/3, μπορείτε να δείτε εδώ).
Όμως και οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή τους στα νέα, δύσκολα, δεδομένα. Ο Οδηγός που εξέδωσε ο ΣΕΒ (εδώ) έχει ως στόχο την ενημέρωση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην παραγωγή, στην εργασία και στους πελάτες.
Στην ουσία, πρόκειται για τα βασικά βήματα που πρέπει να ληφθούν σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Κάθε πυλώνας αντιπροσωπεύει και ένα πλαίσιο οργάνωσης, ή τρόπο σκέψης, “mindset” το λένε στα αγγλικά και συνοψίζεται στα εξής: τη διαχείριση της κρίσης, την οργανωτική προσαρμογή και την τεχνολογική ετοιμότητα. Επίσης κρίσιμα ζητούμενα είναι η δημιουργία εσωτερικού κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και συνέχειας, αλλά και η κουλτούρας υπευθυνότητας και προσφοράς. Την ίδια όμως στιγμή, εξίσου κρίσιμος είναι και μέτρα άμεσης αντίδρασης, πρωτοβουλίες διοικητικής αναδιοργάνωσης, αλλά και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για κάθε ενδεχόμενο.
Ο Οδηγός του ΣΕΒ απαντάει σε δέκα βασικά ερωτήματα τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
Ποιος και πως διαχειρίζεται την κρίση; Καίριο ζητούμενο είναι η δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης της κρίσης με συγκεκριμένο επικεφαλής και δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Σε μια περίοδο όπου είναι κρίσιμο να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και ενημέρωσης των εργαζομένων, η Ομάδα θα διασφαλίζει και για την ενημέρωση τους, τα μέτρα για την προστασία τους, αλλά και άλλες επιπλέον πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας παράλληλα με τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας.
Το δεύτερο ερώτημα είναι «πως οργανώνουμε την εργασία;». Από την εξάντληση των δυνατοτήτων οργάνωσης της εργασίας σε βάρδιες με σταθερές συνθέσεις ή την ανακατανομή ρόλων, κάθε επιχείρηση καλείται να σχεδιάσει τη λειτουργία της στη βάση διαφορετικών σεναρίων. Παράλληλα, πρέπει να προετοιμάζεται ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε κρατική βοήθεια.
Το τρίτο ερώτημα είναι «χρειάζεται τεχνολογική προσαρμογή»; Με την τηλεργασία να αποτελεί σημαντική διέξοδο για πολλούς εργαζόμενους, κάθε επιχείρηση πρέπει να διασφαλίσει πως διαθέτει τις απαραίτητες εφαρμογές και υποδομές εργασίας και προστασίας ψηφιακών δεδομένων.
Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τα πρώτα βήματα που ωστόσο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να επιτρέψουν και την προστασία της δημόσιας υγείας, και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Όσο βαθιά και να είναι η κρίση που διανύουμε και η ύφεση που αναμένουμε, τόσο αυξάνει η σημασία να προσπαθήσουμε να μείνουμε παραγωγικά όρθιοι.