Οι έμμεσοι φόροι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι έμμεσοι φόροι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών

Βαθιά το χέρι στην τσέπη των Ελλήνων βάζει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση χθες μιας σειράς έμμεσων φόρων οι οποίοι πλήττουν, στην πλειοψηφία τους, τους πιο ευάλωτους οικονομικά καταναλωτές.

Από την πρώτη Ιουνίου όλα σχεδόν τα προϊόντα τα οποία είχαν συντελεστή ΦΠΑ στο 23% μετατάσσονται στο 24%, μπαίνει ειδικός φόρος στον καφέ, διπλασιάζεται ο ΕΦΚ στην μπύρα, μπαίνει ειδικό τέλος στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ ενώ αυξήσεις έρχονται και στα καύσιμα, και τα τσιγάρα.

Η κυβέρνηση προσδοκά μόνο από τους φόρους αυτούς έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση την ίδια ώρα που εξαιτίας του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στην Βουλή το περασμένο δεκαπενθήμερο μαχαίρι έχει μπει σε εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ θα είναι η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ που ξεκινά να ισχύει άμεσα. Συγκεκριμένα αυξάνονται οι τιμές σε:

  • καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο),τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής( καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, φλαμούρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, δίκταμο, ευκάλυπτος, λεβάντα και λοιπά αφεψήματα, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια, ποπ κορν, κορν φλέικς, ηλιέλαιο, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες, κονσέρβες), ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες, υποκατάστατα της ζάχαρης, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, πουλερικά., αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά.
  • Εστίαση – catering (έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδκα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.
  • Υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηματομεσίτες, οικονομολόγοι, λογιστές-φοροτέχνες, κ.λπ.,νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας),αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές,είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.,τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και υπηρεσίες παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιωτικά θεραπευτήρια, καυσόξυλα, λιπάσματα, ζωοτροφές, με εξαίρεση τις τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα, σπόροι και καρποί που προορίζονται για σπορά, άνθη.
  • Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Επιπλέον από την 1η Ιουνίου χιλιάδες καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις θα δουν την αύξηση στην τιμή της μπύρας αφού αυξάνεται ο φόρος σε 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση στη τιμή του τελικού προϊόντος κατά 20 λεπτά ανά 330 ml χωρίς να υπολογίσει και η αύξηση της τιμής από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Σημαντικές όμως θα είναι οι αυξήσεις και στα καύσιμα που αναμένεται να βάλλουν φωτιά στις μετακινήσεις φτωχών και πλούσιων ελλήνων συγκεκριμένα αυξάνεται κατά 5% ο ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης με κόστος για την τσέπη 215 εκ. ευρώ αλλά και μπαίνει φόρος και στην κατανάλωση φυσικού αερίου με στόχο να εισπράξει το δημόσιο 302 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όσο για τα τσιγάρα η αύξηση του φόρου θα κυμαίνεται από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο ενώ μπαίνει και φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι καπνιστές καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 142 εκ. ευρώ το χρόνο.

Νωρίτερα όμως ξεκινά και η επιβολή τους νέου τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας κατά 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού. Αρχικά η κυβέρνηση είναι ως έναρξη ισχύος του μέτρου την 1η Ιουλίου 2017 ενώ πλέον το νέο τέλος θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου του 2017 δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα.

Αύξηση όμως από την 1η Ιουλίου 2017 έρχεται και στον καφέ ένα από τα πλέον ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά με την επιβολή φόρου εισαγωγής. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) για τον καφέ, η επιβολή φόρου εισαγωγής ύψους 2-4 ευρώ ανά κιλό ανάλογα με την κατηγορία της πρώτης ύλης (ωμός, καβουρδισμένος, στιγμιαίος) Θα επιβαρύνει την τελική τιμή μέχρι και 35%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και μάλιστα για ένα προϊόν που είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής συνήθειας της μεγαλύτερης μερίδας των Ελλήνων. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση «σερβίρει» αύξηση ΕΦΚ σε κάθε είδους εισαγόμενου καφέ συνολικού κόστους 62 εκ. ευρώ τα οποία θα βγουν από τις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών. Μάλιστα ο «πικρός» καφές εξαιτίας της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου αναμένεται ότι θα επηρεάσει την κατανάλωση τόσο στο σπίτι όσο και στην καφετέρια, και μάλιστα σε ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και κατά συνέπεια εξαιρετικά δημοφιλές, δημιουργώντας προϋποθέσεις και για λουκέτα σε επιχειρήσεις καφεστίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider