Ιταλία: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,3% φέτος, αλλά το 2021 θα αυξηθεί κατά 4,6%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,3% φέτος, αλλά το 2021 θα αυξηθεί κατά 4,6%
Η Τράπεζα της Ιταλίας έχει κάνει πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ για το 2020 κατά 9,2% και η Κομισιόν για πτώση 9,5%.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, φέτος το ιταλικό ΑΕΠ πρόκειται να μειωθεί κατά 8,3%, εξαιτίας, κυρίως, των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του κορονοϊού.

Το 2021, όμως, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6%. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει και η λιανική πώληση, η οποία τον περασμένο Απρίλιο μειώθηκε κατά 11,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι εκείνοι της επιπλοποιίας, των υποδημάτων και της ένδυσης. Θετικές επιδόσεις σημείωσαν μόνον οι τομείς των τροφίμων και των ηλεκτρονικών ειδών.

Σύμφωνα με το Istat, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και τον Μάιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις ιταλικές εξαγωγές, για φέτος προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,9% με άνοδο 7,9%, το 2021.

Και οι εισαγωγές, τέλος, θα συρρικνωθούν φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά 14,4%, με αύξηση 7,8% κατά την επόμενη χρονιά.

Η Υπηρεσία υπολογίζει ακόμη ότι δεν υπάρξει σημαντική αναζωπύρωση της μετάδοσης του κορονοϊού στο δεύτερο μισό του έτους.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ιταλίας έχει κάνει πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ για το 2020 κατά 9,2%, και η Κομισιόν για πτώση 9,5%.

Η ISTAT προβλέπει μέσο ποσοστό ανεργίας στο 9,6% φέτος, από την πρόβλεψη του 9,9% τον Δεκέμβριο, με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας να οφείλεται σε λιγότερους ανθρώπους που αναζητούν εργασία λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Περίπου 274.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο τον Απρίλιο, ανέφερε η ISTAT νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 6,3%, στο χαμηλότερο ποσοστό σε διάστημα 12 ετών, καθώς οι άνθρωποι σταμάτησαν να αναζητούν εργασία λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider