Την ανάγκη επίσπευσης των αναστηλωτικών εργασιών στους Φιλίππους, προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της το πρωί του Σαββάτου στον αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί και το τελευταίο μνημείο της χώρας μας που εντάθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Η κυρία Μενδώνη είδε από κοντά τις εργασίες για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες. Επίσης, ενημερώθηκε και για τις αναστηλωτικές εργασίες που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες στα ερείπια της Βασιλικής Β'. Η υπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη υλοποίησης των έργων είναι ικανοποιητική, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο. Τα έργα εντάχθηκαν από το 2018 σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και της πανδημίας του κορονοϊού.
«Να υπάρξουν πιο εντατικοί ρυθμοί στην υλοποίηση των έργων»
«Τώρα όμως», σημείωσε με έμφαση, «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση των πιστώσεων και πιο εντατικοί ρυθμοί».
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες μια καλή προετοιμασία ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκ νέου χρηματοδότησή τους, ώστε όλα τα έργα να συνεχιστούν κανονικά χωρίς να υπάρχει καμία διακοπή και άρα επιπλέον καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών.
Δημιουργείται πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών δράσεων
Η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τους Φιλίππους ως ένα μείζον αναπτυξιακό πόρο για ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που πρέπει και μπορεί να καταστεί πόλος έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, επισήμανε ότι αν ο αρχαιολογικός χώρος συνδυαστεί με την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη, όπου ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος, καθώς και την ύπαρξη της αρχαίας Εγνατίας, τότε δημιουργείται ένα πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών δράσεων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάδειξη του μνημειακού αυτού χώρου.
Η κυρία Μενδώνη, κατά την παρουσία της στην Καβάλα, θα επισκεφθεί και το Κάστρο στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, όπου βρίσκεται η παλιά πόλη, προκειμένου να δει από κοντά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την ανάδειξη των κτισμάτων που βρίσκονται εντός των τειχών.