Πώς η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την προστασία του περιβάλλοντος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την προστασία του περιβάλλοντος
Οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική αποδεικνύουν πως η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να συνυπάρξει με την φροντίδα για τη φύση.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πια κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Συμβαίνει τώρα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια γίνεται. 

Κάθε δραστηριότητά μας που σχετίζεται με τη φύση πρέπει να έχει ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελληνικός Χρυσός το γνωρίζουν καλά για αυτό συνδυάζουν την μεταλλευτική τους δραστηριότητα στην ΒΑ Χαλκιδική με την προστασία του φυσικού πλούτου.

Για να επιτευχθεί αυτό, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από σχετικές δράσεις:

-Παρακολουθεί στενά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως τον αέρα, το έδαφος και την ποιότητα και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα, τα επίπεδα θορύβου, τις δονήσεις και την κατανάλωση ενέργειας. 

-Αυτό της επιτρέπει να προλαμβάνει και να προσαρμόζει τις πρακτικές της, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.  

-Οι μετρήσεις αφορούν σε όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, ενώ τεχνικές εκθέσεις με στατιστική επεξεργασία και αξιολόγηση των μετρήσεων κοινοποιούνται σε ετήσια και τρίμηνη βάση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς.

Αναλυτικά:

Μέσω οικονομικής επένδυσης που ξεπερνά τα €10 εκ., η ΕΧ εφαρμόζει από το 2012 εκτεταμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και εκτός εγκαταστάσεων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστήμα. Αναρτά τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, προσβάσιμη από όλους

Με περισσότερα από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου, 4 εκ. ευρώ κόστος εγκατάστασης σταθμών, 2 εκ. ευρώ κόστος λειτουργίας ετησίως και ανάρτηση όλων των μετρήσεων σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο, το Πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μετρά 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, την επίδοση των λειτουργιών της εταιρίας σε 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, καθιστώντας την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΒΑ Χαλκιδικής υπεύθυνη και βιώσιμη.

insider

 

Παρακολουθεί το περιβάλλον σημαίνει ότι:

-Καταγράφει τα μετεωρολογικά δεδομένα

-Μετράει την ποιότητα και ποσότητα των επιφανειακών και υπογείων υδάτων

-Ελέγχει την ποιότητα του πόσιμου νερού και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

-Εξετάζει την ποιότητα των εδαφών

-Καταγράφει την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας

-Ελέγχει την ποιότητα της ατμόσφαιρας

Ελέγχει τις εκπομπές σημαίνει ότι:

-Παρακολουθεί τα υγρά απόβλητα, τις απορροές και τα στερεά κατάλοιπα της δραστηριότητάς της

-Ελέγχει τις αέριες εκπομπές και τα επίπεδα θορύβου

-Ελέγχει πλήρως την ασφάλεια της επιφάνειας του εδάφους με προγράμματα δονημετρικού ελέγχου, τοπογραφικές μετρήσεις και έλεγχο της ευστάθειας των χώρων απόθεσης και των πρανών γενικότερα

Η γνώση και η κατανόηση των παραπάνω περιβαλλοντικών παραμέτρων λειτουργούν προληπτικά στον εντοπισμό ενδεχόμενων κινδύνων, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειάς της να διατηρεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στο ελάχιστο δυνατό.  

Παράλληλα, οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών, όπως και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα στοιχεία και στις τεχνικές εκθέσεις με στατιστική επεξεργασία και αξιολόγηση των μετρήσεων που αναρτώνται στην πλατφόρμα, οι οποίες επιπλέον κοινοποιούνται σε ετήσια και τρίμηνη βάση στις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider