Με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί συνάντηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ξεχωριστή συνάντηση έχει με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.
Παράλληλα, o Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Negotiations on #MFF and Recovery Fund are ongoing at #EUCO
Meetings of @eucopresident with @EmmanuelMacron & German Chancellor @RegSprecher and with @MinPres pic.twitter.com/MlFnsOLFPk
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 18, 2020
Μέσα από την Ολλανδία μεταφέρουν την εικόνα πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός διατηρεί άριστη θέση στη Σύνοδο προσπαθώντας να μπλοκάρει οτιδήποτε, καθώς αποτελεί όπως αναφέρουν έναν από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.
«Το Ruttes NO είναι απαραίτητο για την προστασία του ολλανδικού συμφέροντος!» αναφέρεται.
Παράλληλα ο Αυστριακός Σεμπαστιαν Κουρτς ανέφερε σε δηλώσεις πως η πρόταση Μισέλ είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ψαλίδισμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα.
Τι προηγήθηκε
Με νέα αναθεωρημένη πρόταση όπως μεταφέρουν πηγές προσπαθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο Μισέλ φαίνεται να κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.
Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο πως μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι ηγέτες των «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) βλέπουν θετικά την νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ καθώς αποτελεί ένα καλό δείγμα προς την σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω μειώσεις και σκληρότερο «παζάρι».