Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: «Όχι» σε επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: «Όχι» σε επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction), ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την Navtex που ανακοίνωσε η Άγκυρα στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Philip Reeker δεν κάνει λόγο πλέον για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σύμφωνα με Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction). Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή».

Όπως τόνισε ο ίδιος «πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσινγκτον, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα».

«Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσιγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Μπορεί να έχουμε δει σήμερα σχόλια από τον πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και στην Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση» τόνισε o Reeker.

Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Διευκρινίσεις για την αμφίσημη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική Navtex που έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην ανατολική Μεσόγειο δίνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέφρι Πάιατ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» τόνισε,

Στην ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider