Μενδώνη για Μυκήνες: Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μενδώνη για Μυκήνες: Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία
«Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν ή πως οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι απολύτως αναληθή», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους, σχετικά με τη χτεσινή πυρκαγιά και τις συνέπειές της στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Όπως πληροφόρησε η ίδια, σήμερα το πρωί διενεργήθηκε από την ίδια αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια μια διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αργολίδας με τους συνεργάτες του, ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, ο γγ Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καθώς και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, που από χτες βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο.

«Αναληθή όσα ακούστηκαν πως οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς»

«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν ή πως οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία. Το αισθητικό μέρος το έχει ήδη αναλάβει η αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας από σήμερα. 'Άλλωστε απόδειξη ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες είναι το γεγονός ότι από σήμερα για κάποιον ο οποίος θα είναι εκεί είναι ανοικτός και σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι στις Μυκήνες «λειτούργησε απολύτως η πρόληψη. Η πρόληψη ήταν η εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια ΕΦΑ που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί και η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider