Συνολικά 47 νέα αστικά λεωφορεία, αριθμός προερχόμενος από τη μίσθωση 180 μεταχειρισμένων οχημάτων μέσω leasing και την αγορά άλλων 50 από τη Γερμανία εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορούν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της πόλης και θα ενταχθούν με προτεραιότητα στις γραμμές με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Γιώργο Σκόδρα.
Ο κ. Σκόδρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΘ και της αναδόχου εταιρείας για τη μίσθωση των 180 μεταχειρισμένων λεωφορείων, εξήγησε τα επόμενα βήματα προκειμένου τα οχήματα να βγουν στους δρόμους. «Από τα συνολικά 180 λεωφορεία, τα πρώτα 22 μας έχουν ήδη παραδοθεί. Βρίσκονται στα αμαξοστάσια του Οργανισμού, θα ταξινομηθούν για να πάρουν πινακίδες και θα τεθούν σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα παραδίδονται ακόμη είκοσι και έτσι θα φτάσουμε στα 42, ενώ σε αυτά θα προστεθούν και τα πέντε πρώτα λεωφορεία που έφτασαν από τη Λειψία της Γερμανίας», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, τα νέα οχήματα θα ενταχθούν με προτεραιότητα σε γραμμές που «σηκώνουν» το μεγαλύτερο φορτίο στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. «Υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις γραμμές. Μεγαλύτερο, όμως, έχουν οι λεγόμενες γραμμές κορμού που διασχίζουν την πόλη από τη μια άκρη στην άλλη, όπως και στη δυτική Θεσσαλονίκη», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της παλαιότητας των οχημάτων που σήμερα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως με τις νέες προσθήκες, τα οχήματα με ρύπους θα μειωθούν δραματικά. «Το 70% του στόλου θα είναι με οχήματα Euro 5, γεγονός που θα βελτιώσει και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως στα τέλη του Δεκεμβρίου ο στόλος των οχημάτων του ΟΑΣΘ θα ξεπερνά τα 550 λεωφορεία.
ΟΣΕΘ: Θετική η είσοδος των ΚΤΕΛ στην εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου
Θετικά στην αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου της περιαστικής ζώνης του νομού Θεσσαλονίκης επέδρασε η είσοδος των ΚΤΕΛ στην αστική συγκοινωνία, με τα μεγέθη να δείχνουν κάλυψη στο 100% της ζήτησης των μετακινούμενων πολιτών και την τηλεματική να καταγράφει περιορισμό της απόκλισης των δρομολογίων στο 2-3%, έναντι του 50% που έφτανε στην πρότερη κατάσταση.
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Γιάννης Τόσκας, διευκρινίζοντας πως «πλέον δεν παρουσιάζεται κανένα κενό στην εξυπηρέτηση των μετακινούμενων επιβατών, με την ανάληψη από τα ΚΤΕΛ, για λογαριασμό του ΟΑΣΘ, των 31 γραμμών της περιαστικής ζώνης στο νομό Θεσσαλονίκης».
Τον Μάιο του 2019, τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανέλαβαν, για λογαριασμό του ΟΑΣΘ, την εκτέλεση έξι γραμμών στην περιαστική ζώνη και στο διάστημα Μαρτίου/Απριλίου 2020 συμπεριλήφθηκαν άλλες 25. Συνολικά τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς έχουν διαθέσει περίπου 144 λεωφορεία στην αστική εξυπηρέτηση των πολιτών της περιαστικής ζώνης του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ καθημερινά εκτελούν πάνω από 2000 δρομολόγια, ήτοι περισσότερα από 13 εκατ. οχηματοχλιόμετρα ετησίως, καλύπτοντας έτσι πλέον του 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ συνολικά. «Η είσοδος των ΚΤΕΛ στην αστική συγκοινωνία στο νομό Θεσσαλονίκης προσέδωσε αξιοπιστία, ποιότητα και άνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μελλοντικά, τα ΚΤΕΛ θα μπορούσαν -πιθανότατα με διαγωνιστικές διαδικασίες- να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο παρόχου, εξυπηρετώντας και άλλες γραμμές, ενώ αναφορικά με τους οδηγούς τους σημείωσε: «παίρνουν το πτυχίο εξετάσεων εξυπηρέτησης με άριστα, γεγονός που πιστοποιούν και οι επιβάτες με τις επιστολές ικανοποίησης που αποστέλλουν».
Σχολιάζοντας την έναρξη του αντίστοιχου εγχειρήματος στην Αθήνα, ύστερα από σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε ότι αυτό ήταν «μάλλον επιβεβλημένο και αναπόφευκτο να συμβεί», αφού «οι αστικές συγκοινωνίες είχαν πολλά χρόνια να ενισχυθούν στην πρωτεύουσα και το μοντέλο μετακινήσεων άλλαξε λόγω της εξάπλωσης του πληθυσμού και του αστικού ιστού».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νεότερα λεωφορεία που θα εκτελούν δρομολόγια στην Αθήνα είναι σαφώς καλύτερα έναντι αυτών που ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους της, ενώ θα συμβάλλουν, όπως είπε, καθοριστικά στον περιορισμό συνωστισμού, όπως επιτάσσει η πανδημία του κορονοϊού.