Ήταν ο σχεδιαστής που έκανε διάσημη την ιαπωνική μόδα στον κόσμο και συνδύασε με επιτυχία την ιαπωνική κουλτούρα με τον δυτικό πολιτισμό. Ο λόγος για τον Kenzo Takada, ιδρυτή της Kenzo που πέθανε λόγω κορονοϊού σε ηλικία 81 ετών.
Ο θάνατός του μάλιστα ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την επίδειξη μόδας για την άνοιξη / καλοκαίρι του 2021 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.
«Η μόδα είναι σαν το φαγητό, δεν πρέπει να κολλάτε με το ίδιο μενού» ήταν μια από τις πιο διάσημες φράσεις του Kenzo Takada ο οποίος με την άφιξή του στη Γαλλία το 1965 ανέτρεψε τον καθιερωμένο κόσμο της γαλλικής μόδας. Ο ίδιος σχεδίαζε να μείνει στο Παρίσι μόλις για έξι μήνες, αλλά έμεινε τελικά για 56 ολόκληρα χρόνια.
Το 2016 μάλιστα ο διάσημος σχεδιαστής τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design.
Ο Kenzo Takada γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τη μόδα και μέσα από τα περιοδικά μόδας που διάβαζαν οι αδερφές του, μυήθηκε στον κόσμο του σχεδίου. Αν και σπούδαζε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε για να ευχαριστήσει τους γονείς του, οι οποίοι δεν ενέκριναν την ιδέα της καριέρας στη μόδα, εγκατέλειψε τις σπουδές του και έκανε αίτηση στο Bunka Fashion College στο Τοκιο, όπου έγινε ένας από τους πρώτους άνδρες φοιτητές.
Eγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1965 όπου έφτασε έπειτα από ταξίδι ενός μήνα με πλοίο. Άρχισε να πωλεί σκίτσα σε σχεδιαστές και το 1970 κατάφερε να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα, στη Galerie Vivienne. Εμπνευσμένος από τον Henri Rousseau, ζωγράφισε τους τοίχους με αγριολούλουδα και το ονόμασε «Jungle Jap».
«Όταν άνοιξα το πρώτο μου κατάστημά μου, θεώρησα ότι δεν είχε νόημα να κάνω αυτό που έκαναν οι Γάλλοι σχεδιαστές, γιατί δεν μπορούσα να το κάνω. Έτσι έκανα τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο και χρησιμοποίησα κιμονό υφάσματα και διαφορετικές επιρροές» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.
Χαρακτηριστικά των σχεδίων του άλλωστε ήταν είναι τα πολύχρωμα γραφικά, τα λουλούδια όπως και τα ιδιαίτερα prints.
Τον Ιούνιο του 1970 το Elle παρουσίασε ένα από τα σχέδιά του στο εξώφυλλο του. Η συλλογή του παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο το 1971. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε το βραβείο Fashion Editor Club of Japan ενώ το 1976 άνοιξε το κατάστημα που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του Kenzo, στην Place des Victoires.
Η πρώτη ανδρική συλλογή Takada κυκλοφόρησε το 1983 ενώ η παιδική σειρά Kenzo Jungle, καθώς και ανδρικά και γυναικεία τζιν, κυκλοφόρησαν το 1986.
Το 1980 ο σχεδιαστής μπαίνει και στον χώρο των αρωμάτων δημιουργώντας αρχικά το King Kong. Το 1988, δημιούργησε την πρώτη σειρά γυναικείων αρωμάτων Kenzo de Kenzo. Το Kenzo pour Homme ήταν το πρώτο του ανδρικό άρωμα το 1991. Το άρωμα FlowerbyKenzo, που κυκλοφόρησε το 2000, καταχωρήθηκε από τον ιστότοπο της Vogue ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών.
Όταν η LVMH εξαγόρασε την ΚΕΝΖΟ
Η επωνυμία KENZO εξαγοράστηκε το 1993 από τον κολοσσό πολυτελών ειδών την LVMH. Το 1999, ο ίδιος ο Kenzo αποσύρθηκε προκειμένου να δοκιμαστεί στον χώρο της τέχνης και του interior design αφήνοντας τους βοηθούς του να αναλάβουν τα ηνία του οίκου.
«Ο Kenzo Takada ενστάλαξε έναν τόνο ποιητικής ελαφρότητας και γλυκιάς ελευθερίας που ενέπνευσε πολλούς σχεδιαστές και συνεχίζει να ζει στον οίκο που εκείνος ίδρυσε.Με θλίψη μαθαίνω για τον θάνατό του και εκφράζω την ειλικρινή συμπόνοια στην οικογένεια και τους φίλους του»» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος και CEO του LVMH μετά τον θάνατο του Ιάπωνα σχεδιαστη.
"Kenzo Takada has infused into fashion a tone of poetic lightness and sweet freedom which inspired many designers and continues to live in the Maison he founded. I’m very sad to learn about his passing and express my sincerest sympathy to his family and friends." Bernard Arnault pic.twitter.com/lbJcicvZ5E
— LVMH (@LVMH) October 4, 2020
Ο Κenzo Takada επανεμφανίστηκε το 2005 ως σχεδιαστής διακόσμησης παρουσιάζοντας επιτραπέζια σκεύη, οικιακά αντικείμενα και έπιπλα. Έγινε ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής στις 2 Ιουνίου 2016 ενώ τιμήθηκε με ένα βραβείο Lifetime Achievement στο 55ο Fashion Editors 'Club of Japan Awards το 2017. Την ίδια χρονιά, οTakada παρουσίασε μια νέα συλλογή με τη Roche Bobois ενώ 2019 σχεδίασε κοστούμια για την παραγωγή της Madama Butterfly από το Ίδρυμα Όπερας Nikikai του Τόκιο.
«Για μισό αιώνα, ο Takada υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα στη βιομηχανία της μόδας, πάντοτε ενσταλάζοντας δημιουργικότητα και χρώμα στον κόσμο. Σήμερα, η αισιοδοξία του, η ζέση για ζωή και η γενναιοδωρία του συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνα του οίκου μας. Θα μας λείψει πολύ και θα τον θυμόμαστε πάντα» ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια της σημερινής CEO του οίκου Kenzo, Σιλβί Κολάν για τον σχεδιαστή που άφησε το δικό τυο αποτύπωμα.
*Με πληροφορίες από nytimes, independent.