Συνεχίζεται η «μάχη» για τη φέτα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η «μάχη» για τη φέτα

Η μάχη της «φέτας» συνεχίζεται με τις αντιδράσεις των φορέων να κλιμακώνονται και να ζητούν μέχρι και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν πέτυχε την προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ στις διεθνείς συμφωνίες όπως είναι η Περιφερειακή Συμφωνία της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) ή οι συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και του Καναδά, της Σιγκαπούρης και του Βιετνάμ.

Η ιστορία είναι παλιά...

Το υπουργείο παραδέχεται ότι στο «πρωτόκολλο 3» η προστασία για 4 από τα 23 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, με προεξέχουσα τη φέτα, είναι ανεπαρκής, σημειώνει ωστόσο ότι η τελική μορφή του συγκεκριμένου κειμένου «παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη το Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, η χώρα μας ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε».

Ακόμη, όπως αναφέρει το υπουργείο «με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρότι είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας – Κομισιόν – Ν. Αφρικής».

Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική είναι ανεπαρκής καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type».

Αντιδρούν οι φορείς

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι «πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και το ελληνικό κοινοβούλιο για να γίνει κάτι πιο δραστικό για την προστασία της φέτας. Μέχρις στιγμής ισχύει ένα καθεστώς που δεν προστατεύει τη φέτα και δυστυχώς δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι μέσα στο επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι:

«Η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται. Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στη συνείδησή μας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αποστόλου «αποφεύγει τον διάλογο», αφού «έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα».

Αποστόλου: Η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με ανακοινώσεις φορέων για την υπόθεση της φέτας την Τρίτη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε: «Όπως δεν σχολίασα τα επαινετικά για το πρόσωπό μου «μεγάλα λόγια», από τους ίδιους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα, λίγες μέρες πριν, δεν πρόκειται και τώρα να σχολιάσω τα επικριτικά και επιθετικά «μεγάλα λόγια», παρότι είναι παντελώς αστήριχτα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια αλλά να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider