Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες στη Wall Street
Ήπιες πιέσεις στην αμερικανική αγορά στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση 18:55

Υποχωρούν οι δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας, λόγω της πίεσης που ασκείται από τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των ολοένα αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, παρόλο που «αγωνίστηκαν» να διατηρήσουν τη δυναμική από το ράλι της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0,52% στις 42.132 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,33% στις 5.732 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,34% στις 18.075 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 0,83% μετά την υποβάθμιση της εταιρείας από την Jefferies, καθώς οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα iPhone 16 και 17 θεωρούνται «πολύ υψηλές», ιδιαίτερα μετά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη αρχική ζήτηση.

Η μετοχή της Amazon σημειώνει πτώση 2,6% αφού η τράπεζα Well Fargo υποβάθμισε τις προοπτικές για τη μετοχή της εταιρείας από overweight σε equal weight, επικαλούμενη την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον ανταγωνισμό από την Walmart.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Pfizer κερδίζει πάνω από 3% αφότου η Starboard φέρεται να απέκτησε μερίδιο 1 δισ. δολαρίων, με στόχο να τονώσει την επιχειρούμενη ανάκαμψη της αμερικανικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, που μετά την πανδημία βιώνει δυσκολίες.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε σχεδόν κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,008%, ασκώντας πίεση στις μετοχές. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τον Αύγουστο που η απόδοση ξεπέρασε το 4%.

Την ανιούσα έχει πάρει ξανά η τιμή του πετρελαίου, μετά από πολλές διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ολοένα και μεγαλώνουν οι φόβοι της αγοράς πως πλησιάζει η στιγμή που το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου διαπραγματεύεται στα 77,09 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 2,69 δολ. ή 3,62%. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 80 δολάρια και κινείται στα 80,69 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 2,63 δολάρια ή 3,40%.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές, οι οποίες σημείωσαν μέτρια κέρδη. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2%, ο Dow κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,09% και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,1%.

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες, ενισχυμένη από την αναφορά για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή που ήταν πιο ισχυρή από το αναμενόμενο. Σήμερα, η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 15%), μετά την έκθεση.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή τα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν πως η άνοδος των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1%. Η αναφορά έδωσε περισσότερη υποστήριξη στην ιδέα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να επιτύχει ένα «soft landing» για την αμερικανική οικονομία. Ο Dow έκλεισε σε ιστορικό υψηλό μετά την έκθεση στο +0,81% ή 341,16 μονάδες, στις 42.352 μονάδες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη και της έκθεσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Πέμπτη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της Delta Air Line και της JPMorgan Chase αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Italgas: Επιβεβαίωσε επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Στοχεύει σε κέρδη 2,8 δισ. ευρώ έως το 2030

AstraZeneca: Καταβάλλει έως και 2 δισ. δολάρια για αδειοδότηση καρδιαγγειακού φαρμάκου

Virya Energy και Zephiros Ltd συνεργάζονται για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Εύβοια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider