Σημαντικές ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η επιχειρηματική αποστολή στη Βουλγαρία που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σόφια, από την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024.
Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Forum στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας, όπου συμμετείχαν 15 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των τροφίμων/ποτών, ενέργειας, κατασκευών/δομικών υλικών, real estate/τουρισμού και τεχνολογίας. Στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 150 συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες βουλγαρικές. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική Κατοικία προς τιμήν των μελών της Αντιπροσωπείας.
Η οικονομία της Βουλγαρίας είναι μια οικονομία μεσαίου εισοδήματος, με το νόμισμά της να έχει συνδεθεί με το ευρώ και να αναμένει την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Η χώρα προσχώρησε στη ζώνη Σένγκεν τον Μάρτιο του 2024. Παρόλο που οι παγκόσμιες προκλήσεις και κάποιες εσωτερικές προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών της, η συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού της κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 214,061 δισ. δολάρια το 2023, κατατάσσοντας τη χώρα στην 75η θέση παγκοσμίως. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για την οικονομία της, η οποία προσανατολίζεται σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό.
Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δήλωσε ότι: «Η Βουλγαρία αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό εταίρο της Ελλάδας. Η γεωγραφική εγγύτητα, το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας, μας παρέχουν το ιδανικό υπόβαθρο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία αποτελούν λαμπρό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν βρει στην Βουλγαρία ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η βουλγαρική αγορά. Οι τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των logistics, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες, γόνιμες επιχειρηματικές συμπράξεις, αξιοποιώντας συμπληρωματικούς πόρους και πλεονεκτήματα. Τομείς όπως τα επώνυμα τρόφιμα και ποτά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα δομικά υλικά, τα χημικά και οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, παρουσιάζουν εξαιρετικές δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Έχουμε, επίσης, ένα λαμπρό πεδίο συνεργασίας όσον αφορά την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία λειτουργεί ως επιταχυντής καινοτομίας και ανάπτυξης για το σύνολο της κάθε οικονομίας. Έχουμε ήδη την καλή εμπειρία της συνεργασίας με το Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο του Ruse της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Gazelle, το οποίο υλοποιήθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι μπορούμε να επιδιώξουμε νέες συμπράξεις σε αυτόν τον τομέα, προς όφελος των οικοσυστημάτων και των οικονομιών μας. Ως ΕΒΕΑ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας».
Η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, παρουσίασε στους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων βουλγαρικών επιχειρήσεων την επενδυτική πρόταση της Ελλάδας. Στην ομιλία της, εστίασε στα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και στην είσοδο διεθνώς αναγνωρισμένων ομίλων στη χώρα. Επιπλέον, παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα. Η κα Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι: «Η Βουλγαρία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους εταίρους μας παγκοσμίως. Η γεωγραφική μας εγγύτητα, η εκτεταμένη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία, οι αυξανόμενες τουριστικές ανταλλαγές και η φήμη των ελληνικών προϊόντων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών. Αυτές οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις επιτρέπουν την αναβάθμιση της συνεργασίας μας και σε νέους τομείς».
H κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ, δήλωσε ότι «Η εγγύτητα και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αποτελούν έναν ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας εμπορικών σχέσεων σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Παρά την παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων και του ενισχυμένου διμερούς εμπορίου, ευκαιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν στα επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, στα φαρμακευτικά προϊόντα-καλλυντικά και τον ιατρικό εξοπλισμό, στα μηχανήματα και εξαρτήματα (Μηχανολογικός και ηλεκτρονικός-ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), στα χημικά προϊόντα, στις κατασκευές και τα δομικά υλικά, καθώς και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Η πολιτισμική και γεωγραφική εγγύτητα (χαμηλό κόστος μεταφοράς), το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς και η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των Βούλγαρων καταναλωτών, καθιστούν την Βουλγαρία μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Ο κος. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: Η διαχρονικά στενή εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας σημειώνει πρόσθετη ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία έτη, με τη συνολική αξία των διμερών συναλλαγών να διπλασιάζεται σχεδόν από το 2019 έως το 2023, αγγίζοντας το 3% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Παρά την πρόοδο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει λόγω της δυναμικής του περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης. Λόγω της βαθιάς γνώσης που διαθέτουμε για τη συγκεκριμένη αγορά, τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλιπείς υποδομές μεταφορών, όπως οι παλαιωμένες σιδηροδρομικές γραμμές και οι καθυστερήσεις στα σύνορα, κάτι το οποίο επηρεάζει την ταχύτητα και το κόστος του εμπορίου. Τα εμπόδια στην άνθιση του εμπορίου θα αμβλυνθούν με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συνοριακών διασυνδέσεων. Παραδείγματα επενδύσεων περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σόφιας, ενώ θετική εξέλιξη είναι η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, που ενισχύει τη μεταφορά ενέργειας. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυση των συνεργειών και η καλύτερη ενημέρωση, για την επίτευξη του απώτερου σκοπού, αυτού της διασυνοριακής συνεργασίας.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς.