Η Equinor απέκτησε το 9,8% της Οrsted έναντι 2,5 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Equinor απέκτησε το 9,8% της Οrsted έναντι 2,5 δισ. δολαρίων
Πηγή: Getty Images
Η νορβηγική Equinor απέκτησε 41.197.344 μετοχές του ομίλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Ørsted που αντιστοιχούν στο 9,8% των μετοχών και των ψήφων της εταιρείας, έναντι 2,5 δισ. δολ

Η νορβηγική Equinor απέκτησε 41.197.344 μετοχές του ομίλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Ørsted που αντιστοιχούν στο 9,8% των μετοχών και των ψήφων της εταιρείας, έναντι 2,5 δισ. δολ. Η συμφωνία καθιερώνει την Equinor ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ørsted, μετά το κράτος της Δανίας, το οποίο κατέχει το μερίδιο ελέγχου.

Μετά την είδηση, η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας ευρέου φάσματος Equinor υποχωρεί 3,59% ενώ της Orsted, του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, ενισχύεται κατά 5,62%.

Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Orsted, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Mads Nipper προσπαθεί να εκτελέσει ένα σχέδιο ανάκαμψης, αφού η εταιρεία κατέγραψε απομειώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη χρονιά λόγω προβλημάτων με υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ.

Η Ørsted έχει καθαρή δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 10,4 GW και ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών έργων που εκτελούνται περίπου 7 GW. Η φιλοδοξία της εταιρείας είναι να επιτύχει ακαθάριστη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 35 έως 38 GW έως το 2030.

Η Equinor δεν σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της προς το παρόν ενώ δεν θα αναζητήσει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Orsted. Για την Equinor, η συμφωνία αποτελεί έναν απλό τρόπο για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία έχει στόχο 12 έως 16 GW χωρητικότητας πράσινης ενέργειας έως το 2030.

«Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια σειρά από προκλήσεις, αλλά παραμένουμε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και ο κρίσιμος ρόλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα παίξει στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Vodafone: Συνδέει την Κρήτη με τα σημαντικότερα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα

Italgas: Επιβεβαίωσε επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Στοχεύει σε κέρδη 2,8 δισ. ευρώ έως το 2030

Fitch για Metlen: Credit positive η επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Στο «BB+» η αξιολόγηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider