Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τη Δευτέρα τις γερμανικές περιφέρειες με υψηλά ποσοστά κορονoϊού να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς κοινωνικής επαφής πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η χώρα θέλει να επιβραδύνει την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, τα κρατίδια έχουν περιθώρια να θέσουν τους δικούς τους κανόνες καθιστώντας πιο περίπλοκη τη συντονισμένη δράση από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, αναγνώρισε ότι τουλάχιστον τμήματα της χώρας θα χρειαστεί να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή.

«Μπορούμε να πούμε και πρέπει να πούμε ότι τα μέτρα μας μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή για να σπάσουν πραγματικά το δεύτερο κύμα», ανέφερε σε παρατηρήσεις που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι γιατροί αντιδρούν στα μέτρα χαλάρωσης

«Πιο χαλαρά μέτρα στους περιορισμούς για τις κοινωνικές επαφές, για παράδειγμα κατά την αλλαγή του έτους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω (επιβαρυντικές) συνέπειες για τις κλινικές. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, συμβουλεύω επειγόντως να μην διατηρηθούν σε ισχύ τα ανακοινωθέντα μέτρα χαλάρωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), Γκέραλντ Γκας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt».

«Επιπλέον, η αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων είναι απολύτως λογική και απαραίτητη σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου. Οι εκκλήσεις απλά προς τους πολίτες να περιορίσουν τις ιδιωτικές τους επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο, προφανώς δεν θα αποδώσουν καρπούς», προειδοποίησε.

«Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των νέων λοιμώξεων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί από τις αρχές επιτείνει μια μόνιμα πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 40% περισσότερους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ότι την άνοιξη. Σε αντίθεση με εκείνη την περίοδο, τώρα δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση, αλλά συμβαίνει εδώ και εβδομάδες χωρίς να μπορούμε να διαβλέψουμε ένα τέλος. Για το προσωπικό των κλινικών, αυτή η εξέλιξη είναι μια ακραία πρόκληση και επιβάρυνση», επισήμανε ο Γκας.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι περιορισμοί

Οι πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και τα εστιατόρια και μπαρ έχουν κατεβάσει ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου, με τις δημόσιες συγκεντρώσεις περιορισμένες. Ωστόσο, τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Η Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατιδίων συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνουν αυτούς τους περιορισμούς μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, επιτρέποντας παράλληλα κάποιες εξαιρέσεις για συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο αριθμός των ασθενών Covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο έχει αυξηθεί σε περίπου 4.000 από 360 που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αυξήθηκαν σε 18.919.