Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Αναζητείται «χρυσή τομή» για τα Χριστούγεννα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Αναζητείται «χρυσή τομή» για τα Χριστούγεννα
Η κυβέρνηση, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Reader.gr δεν επιδιώκει μια ρήξη με την  εκκλησία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δοθούν και ανάσες στον κ. Ιερώνυμο.

Νέα επικοινωνία αναμένεται να έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν την αυριανή Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή για τις μέρες των εορτών.

Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να υποχωρήσει ως προς τις βασικές της γραμμές εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τον «ιερό πόλεμο» που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω της κυβερνητικής πρόβλεψης για δύο λειτουργίες, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, μόνο με 9 πιστούς και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.

Αυτή τη στιγμή και ενόψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, στους κόλπους της ιεραρχίας διαμορφώνονται αποκλίνουσες εισηγήσεις ως προς το πώς θα πρέπει να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό. Με βάση τη μετριοπαθή πρόταση, μητροπολίτες ζητούν από τον κ. Ιερώνυμο να ζητήσει μια έξτρα λειτουργία την Πρωτοχρονιά, κυλιόμενες λειτουργίες τις μέρες που θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες και ανοιχτές πόρτες τους ιερούς ναούς από τις 21/12 έως και τα Φώτα για ατομική προσευχή.

Η κυβέρνηση, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Reader.gr δεν επιδιώκει μια ρήξη με την εκκλησία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δοθούν και ανάσες στον κ. Ιερώνυμο, έναν μετριοπαθή ιεράρχη, με τον οποίο ο ίδιος διατηρεί άρτια προσωπική σχέση, και ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει λειτουργήσει ως κυματοθραύστης ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης είναι άκρως πιθανό να έχει σήμερα ή αύριο μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Δεν είναι, υπό αυτό το πρίσμα, τυχαίο ότι στο ΦΕΚ για το click away και το λιανεμπόριο που εκδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και διατηρείται, επί της ουσίας, το σημερινό καθεστώς. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια νέα συνεννόηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ιερώνυμο, αλλά η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη βασική της γραμμή και να επιτρέψει μαζική προσέλευση στις εκκλησίες, με το πρόσχημα της ατομικής προσευχής.

Κάπως έτσι και με δεδομένη την εκκρεμότητα για τη ρύθμιση αναφορικά με τις εκκλησίες, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί και τις επόμενες μέρες σε ορισμένες μικρό-ρυθμίσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων. Σε αυτές θα ανήκει και ο επακριβής προσδιορισμός του τρόπου για τις συναθροίσεις έως 9 άτομα σε σπίτια συγγενών ή φίλων, με ένα σενάριο να περιλαμβάνει την αναστολή ισχύος του sms για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έως τις 22:00 το βράδυ που ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider