Οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών εξετάζουν την έκδοση των πρώτων ομολόγων που συνδέονται με τη φύση ως διαπραγματευτικό όπλο στις συνομιλίες τους με οργανισμούς όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και τους κυριότερους κρατικούς πιστωτές με απώτερο στόχο να καταστήσουν το χρέος τους πιο βιώσιμο.
Οι προτάσεις στοχεύουν να συνδέσουν το νέο χρέος με στόχους για τη βιοποικιλότητα και τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τον Simon Zadek, πρόεδρο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα». Το Πακιστάν θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.
Οι συζητήσεις σχετικά με το "πρασίνισμα" του δημόσιου χρέους στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έρχονται ως μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και οι δαπάνες για την ανάκαμψη από την πανδημία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνητικών πολιτικών.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συμβουλευτικού κόμβου, ο οποίος θα φέρνει σε επαφή τους δανειολήπτες με τους πιστωτές, σε μια εποχή που αυξάνεται η ζήτηση των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το περιβάλλον.
«Αυτό το έτος παρέχει μια ιστορική ευκαιρία για τη συγκομιδή ενός διπλού μερίσματος ευθυγραμμίζοντας την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με τα αποτελέσματα για το κλίμα», δήλωσε ο Zadek, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων ηγηθεί και μιας πράσινης ομάδας χρηματοδότησης για τα Ηνωμένα Έθνη. "Ο μόνος λόγος που χρειαζόμαστε αυτήν την πλατφόρμα είναι επειδή οι επενδυτικές τράπεζες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό το θέμα."
Οι προτάσεις της ομάδας θα συνδέσουν το κόστος της αποπληρωμής του χρέους με ποσοτικοποιημένους στόχους για τη βιοποικιλότητα και τη μείωση των εκπομπών, πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώσουν λιγότερους τόκους εάν τους επιτύχουν. Οι χώρες ενδέχεται επίσης να είναι σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος τους χρησιμοποιώντας πιστώσεις άνθρακα.
Οι νέες προτάσεις στοχεύουν στην πιο συστηματική ενσωμάτωση των κλιματικών στόχων στο δημόσιο χρέος. Η πρωτοβουλία «Χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα» συνομιλεί επίσης με δανειστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για να διερευνήσει ποια τα καλύτερα σχέδια για αυτά τα πράσινα.
«Οι επενδυτές θέλουν πραγματικά να ωθήσουν τις χώρες να είναι πιο φιλόδοξες και να να υπάρξουν συνέπειες στην επίτευξη των στόχων», δήλωσε η Fiona Stewart, επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Πηγή: Bloomberg