Η απόφαση της επένδυσης είναι πια αναγκαιότητα για τον απλό καταθέτη, ο οποίος δεν μπορεί να αναμένει αποδόσεις από τις καταθέσεις σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων. Η μετάβαση, ωστόσο, από την αδράνεια στην επένδυση, απαιτεί επαγγελματική καθοδήγηση, επενδυτικό «κοστούμι» ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή και πλάνο επένδυσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα και παντός καιρού. Χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια, αποτελώντας την «γέφυρα» από την κατάθεση του χθες στην επένδυση του σήμερα.
Με κάποιο τρόπο, η επένδυση μοιάζει με τον μαραθώνιο. Και τα δύο χρειάζονται σωστή οργάνωση, σταθερό ρυθμό, μεθοδικότητα, υπομονή και πριν απ΄ όλα την απόφαση: να τρέξεις, να επενδύσεις.
Αυτό συνάγεται από τη συνομιλία του insider.gr με την κα Μαρία Κωλέττα, Senior Director, Head of Retail Sales Division της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Υψηλόβαθμο στέλεχος, μητέρα δύο αγοριών και… μαραθωνοδρόμος, η κα Κωλέττα εξηγεί πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σταδιακά και με ασφάλεια, την αναγκαιότητα των επενδύσεων για αποδόσεις στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων.
«Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρατηρήθηκε η τάση να αποχωριζόμαστε την προσφιλή συνήθεια του καναπέ μας, να φοράμε τα αθλητικά μας και να βγαίνουμε έξω να τρέξουμε. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί συνειδητοποιήσαμε, μετά από χρόνια, ότι ο καναπές δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα περισσότερο πια, στην πραγματικότητα μπορεί να μας στερεί κιόλας, ώρες, μέρες, μήνες ζωής σωρευτικά. Από την άλλη, το τρέξιμο μάς δημιουργεί προοπτική και ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πετάξαμε τον καναπέ έξω από το σπίτι μας. Αντιθέτως, πάντα θα υπάρχει εκεί, με τη σωστή χρήση και θα τον απολαμβάνουμε περισσότερο. Όπως επίσης, το τρέξιμο δεν είναι πανάκεια για όλα μας τα θέματα. Μπορεί να αποβεί και αυτό μοιραίο, αν δεν ακολουθήσουμε σωστή τακτική, αν δεν συμβουλευτούμε, δεν θελήσουμε να μάθουμε, δεν φορέσουμε τα σωστά παπούτσια.
Αντικαταστήστε τώρα τον καναπέ με την τραπεζική κατάθεση και το τρέξιμο με την επένδυση.
Η κατάθεση, πλέον, με τα μηδενικά επιτόκια, δεν έχει από μόνη της να μας προσφέρει τίποτα. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να τηρούμε τον καταθετικό μας λογαριασμό στην Τράπεζα που μας εξυπηρετεί, πάντα θα φροντίζουμε να έχουμε ένα υπόλοιπο ικανό να ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, αλλά η λογική της κότας με τα χρυσά αυγά, πέρασε ανεπιστρεπτί. Είναι ώρα να φορέσουμε τα «αθλητικά» μας και να στραφούμε και στην επένδυση. Μόνο εκεί πλέον μπορούμε να έχουμε προοπτική και ευκαιρίες είτε να μετατρέψουμε και να αξιοποιήσουμε ένα υπάρχον διαθέσιμο κεφάλαιο σε προσοδοφόρο χαρτοφυλάκιο ή και να «χτίσουμε» ένα χαρτοφυλάκιο από το μηδέν», αναφέρει περιγραφικά η Senior Director της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.
- Όταν έρχεται η στιγμή της επένδυσης, αρχίζουν οι δισταγμοί και οι αμφιβολίες. Σίγουρα είναι συχνές ερωτήσεις του τύπου «Mα πώς θα επενδύσω; Δεν ξέρω. Μπορείς να εγγυηθείς ότι δεν θα χάσω; Ότι θα βγάλω x απόδοση;»
Αυτές οι ερωτήσεις είναι συνήθεις διότι δεν έχουμε αναπτύξει επενδυτική παιδεία και αντιμετωπίζουμε την επένδυση με άγχος και αγωνία, ενώ ενεργούμε επίσης σπασμωδικά. Εκείνο που προσπαθώ να εξηγήσω σε όσους υποβάλλουν τις ερωτήσεις που αναφέρατε, όταν βρίσκονται μπροστά στην απόφαση να επενδύσουν, είναι ότι όλοι είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με την επένδυση από ό,τι φανταζόμαστε, ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει επενδυτές. Κι αυτό γιατί η επένδυση είναι σαν την ζωή μας. Κάθε μέρα, όταν ξυπνάμε, κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δυσκολία, με μια αποτυχία, με μία απώλεια. Εμείς επιλέγουμε τον τρόπο που αποφασίζουμε να ζήσουμε, να δράσουμε, να αντιδράσουμε, το πόσο εκτεθειμένοι θέλουμε να είμαστε στον κίνδυνο, πώς θα αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία, πώς θα διαχειριστούμε την επιτυχία, αλλά και την αποτυχία και πόσο ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι ή όχι θα είμαστε στο τέλος της ημέρας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την επένδυση. Υπάρχουν τα μέσα, υπάρχουν οι στρατηγικές για να προσεγγίσουμε την επένδυση με όποιον τρόπο θέλουμε. Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να παραμένουμε «καθηλωμένοι» στην παραδοσιακή κατάθεση. Θα αναγκαστούμε να στραφούμε στην επένδυση και ήδη φαίνεται ότι οι millennials έχουν μια πολύ διαφορετική οπτική, προσανατολισμένη στη διαχείριση των χρημάτων τους.
- Τα Αμοιβαία Κεφάλαια είναι τα επενδυτικά «οχήματα» που μπορούν να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των επενδύσεων, με έναν σχετικά ανώδυνο τρόπο, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν «λακκούβες» και «κακοτοπιές». Πώς το πετυχαίνουν αυτό;
Καταρχάς, πληρούν μία από τις βασικότερες αρχές διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τη διασπορά. Η διασπορά μας βοηθάει να μειώσουμε το ρίσκο που φέρει η επένδυση. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια είναι από μόνα τους χαρτοφυλάκια που επενδύουν, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, σε όλες τις κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, κ.λπ.). Έτσι λοιπόν, με μία μόνο κίνηση, με μία μόνο συμμετοχή έχουμε κάνει το πρώτο βασικό βήμα: έχουμε ήδη αποκτήσει ένα «μικρό» χαρτοφυλάκιο, αφήνοντας τους επαγγελματίες διαχειριστές να κάνουν από πίσω τη δουλειά για το πώς, το πότε και το τι. Εάν δε, το ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο τα κάνουμε δύο ή τρία, τότε αρχίζουμε και οχυρωνόμαστε πραγματικά απέναντι στις όποιες δυσμενείς συνθήκες της αγοράς και ταυτόχρονα κεφαλαιοποιούμε στις όποιες ευκαιρίες της αγοράς.
Περαιτέρω, τα Αμοιβαία Κεφάλαια καλύπτουν όλο το φάσμα ρίσκου που θέλει κάποιος να αναλάβει, από χαμηλού κινδύνου έως και υψηλού. Την πρώτη φορά που θα φορέσουμε τα αθλητικά μας για να βγούμε να τρέξουμε, δεν θα πάμε να διανύσουμε 42 χλμ. Θα καούμε. Θα ξεκινήσουμε ήπια και σιγά. Έτσι και με την επένδυσή μας στα Αμοιβαία Κεφάλαια.
Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ είναι η πρώτη που έχει δημιουργήσει Αμοιβαία Κεφάλαια, ειδικά για το «ζέσταμα» των επενδυτών στον «μαραθώνιο» των επενδύσεων. Διαθέτουμε Αμοιβαία απόλυτης απόδοσης, χαμηλής μεταβλητότητας, που με σύγχρονες μεθόδους επενδυτικής διαχείρισης και διαχείρισης ρίσκου έχουν ως στόχο, ανεξαρτήτως συνθηκών αγοράς, να επιτυγχάνουν απόλυτη, θετική απόδοση. Επίσης, Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, που δίνουν μέρισμα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από καταθέτες/επενδυτές, αφού παρέχουν αυτό το έξτρα στοιχείο του μερίσματος και άρα ενισχύουν τις χρηματικές ροές, σε συγκεκριμένες, προκαθορισμένες περιόδους. Έχουμε τα Αμοιβαία Κεφάλαια με μεικτές, ευέλικτες στρατηγικές που είναι πλήρως διαφοροποιημένα «καλάθια» τόσο ως προς τις αξίες στις οποίες έχουν επενδύσει, όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές και έχουν την δυνατότητα, ανάλογα με την πορεία των αγορών, να μετακινούνται από το ένα επενδυτικό είδος στο άλλο. Τα Life Cycle ή Target dated Αμοιβαία Κεφάλαια, που έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένο μηχανισμό (glide path), τα οποία έχουν πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνδέονται, συνήθως, με πιο μελλοντικούς στόχους, όπως π.χ. η αναπλήρωση του βιοτικού επιπέδου μετά την συνταξιοδότηση ή κάλυψη σπουδών των παιδιών, κ.λπ.
Τα παραπάνω Α/Κ που διαθέτει μόνο η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ στην αγορά, δεν έχουν minimum ποσό επένδυσης, απευθύνονται σε όλους τους καταθέτες/επενδυτές που θα ήθελαν να ξεκινήσουν, αξιοποιώντας στην αρχή μικρά ποσά, ακόμη και από 60 ευρώ, ώστε να εξοικειωθούν και με την έννοια του ρίσκου, χωρίς να βιώνουν απώλειες που θα τους δημιουργούσαν ουσιαστικό πρόβλημα στα οικονομικά τους.
Τέλος, όπως είπαμε, η διασπορά είναι ένα βασικό στοιχείο που προσφέρουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια που θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε το ρίσκο και να απολαύσουμε περισσότερο τα οφέλη της επένδυσης. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε τη διασπορά όχι μόνο στο τι επενδύουμε αλλά και στο πότε επενδύουμε. Η εμπειρία δείχνει πως κάποιος κάνει τα μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη όταν παρασύρεται από συναισθήματα, π.χ. φόβο ή απληστία. Για να αποφύγουμε αυτήν την παγίδα, καλό είναι να μάθουμε να επενδύουμε συστηματικά, με περιοδικές καταβολές. Αυτή η στρατηγική μάς απαλλάσσει από το άγχος του καλού ή κακού timing και σε συνδυασμό με ένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μας θωρακίζει απέναντι στις διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα των αγορών. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της σωστής ενημέρωσης και σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη και ομίλους είναι μια χρήσιμη επιλογή.
- H επαγγελματική διαχείριση και η επένδυση σε μεσο - μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποδείχτηκαν «ασπίδα» για τους επενδυτές στην διάρκεια της πανδημικής κρίσης;
Από το πρωτόγνωρο – και σε ένταση και σε ταχύτητα - sell-off, την μαζική ρευστοποίηση δηλαδή όλων των επενδυτικών αξιών, που βιώσαμε πολύ πρόσφατα, μόλις ένα χρόνο πριν με την έναρξη της πανδημίας, όπου το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η μεταβλητότητα (ο δείκτης VIX που την καταμετράει, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, που δεν τα είχαμε συναντήσει ούτε στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008), δύο βασικά σημεία αναδεικνύονται:
1. Η σημασία της επαγγελματικής διαχείρισης και η προστιθέμενη αξία αυτής, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπου ο ιδιώτης επενδυτής δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε το χρόνο, ούτε και τα αντανακλαστικά να αντιδράσει.
2. Η σημασία του μεσο-μακροπρόθεσμου ορίζοντα στις επενδύσεις μας και η προσήλωση στους επενδυτικούς μας στόχους που θα μας αποτρέψει από σπασμωδικές κινήσεις και απώλειες που ενδεχομένως να είχαμε αποφύγει εάν παραμέναμε επενδυμένοι.
Πράγματι, όπως χτυπήθηκαν όλες οι κεφαλαιαγορές την περίοδο 19/2-23/3/20 (19/2: έναρξη Bear Market – έντονης πτώσης των αγορών, 23/3: έναρξη ανάκαμψης αγορών) και κατόπιν ξεκίνησε η ανάκαμψή τους (σχ. 1α), έτσι ακριβώς και κατ’αντιστοιχία και τα Αμοιβαία Κεφάλαια (σχ. 1β), ακολούθησαν την ίδια πορεία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία λίγους μήνες αργότερα είχαν πλήρως ανακάμψει, αποκαθιστώντας τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τη διάρκεια της περιόδου του «κραχ».
Επίσης, επειδή ο τυπικός ιδιώτης επενδυτής παρασύρεται συναισθηματικά, αντιδρώντας συνήθως με τον λάθος τρόπο στις κινήσεις της αγοράς (σχ. 2: παράδειγμα συμπεριφοράς τυπικού επενδυτή στην πορεία ενός Α/Κ μεικτής στρατηγικής από το 2005 έως το 2020), είναι εξαιρετικά σημαντικό να εισάγει την συστηματικότητα και την περιοδικότητα στις επενδύσεις του. Υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα, όπως π.χ. το Masterplan, που δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη, με μία κίνηση μόνο να «χτίσει» το χαρτοφυλάκιό του, επιλέγοντας τα Αμοιβαία Κεφάλαια που θέλει, την τακτικότητα (κάθε πότε δηλαδή θέλει να επενδύει), τη διάρκεια και το ποσό που θέλει, ξεκινώντας μόλις από 60 ευρώ. Με την στρατηγική αυτή, απαλλάσσεται ο πελάτης από την αγωνία του σωστού χρονισμού (timing) και έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει τις όποιες διακυμάνσεις της αγοράς.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα Κωλέττα επανέρχεται στο πρωταρχικό στάδιο μιας επένδυσης: την προσωπική απόφαση. «Όλα τα παραπάνω – και αυτά που αφορούν στην επένδυση αλλά και αυτά που αφορούν στο τρέξιμο - δεν είναι μία θεωρητική συνθήκη βγαλμένη από τη βιβλιογραφία. Όλα τα παραπάνω είναι οι προσωπικές μου εμπειρίες και τα βιώματα τόσο υπό την ιδιότητα του επενδυτή, όσο και του μαραθωνοδρόμου. Τελικά, το μόνο που διαχωρίζει αυτόν που κάνει από αυτόν που δεν κάνει - είτε αφορά επένδυση είτε τρέξιμο ή και οτιδήποτε άλλο) είναι η απόφαση», καταλήγει η Senior Director, Head of Retail Sales Division της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.