Οι τίτλοι τέλους στην πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα αποτελούν ένα μακρινό όνειρο για τους χιλιάδες κατοίκους και πυρηνικούς πρόσφυγες της περιοχής. Δέκα χρόνια μετά από το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά από το Τσερνομπίλ, με την κατάρρευση του τριπλού αντιδραστήρα του ατομικού σταθμού Fukushima Dai-Ichi, η γη παραμένει μολυσμένη, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.
Η εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό και όπως φαίνεται οι προσπάθειες απομόλυνσης δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της κυβέρνησης. Τεράστιες ποσότητες εξαιρετικά ραδιενεργού νερού ρέουν καθημερινά στη θάλασσα από τον χώρο του αντιδραστήρα ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται η υγεία χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Κατά μέσο όρο, μόλις το 15% της «Ειδικής περιοχής απολύμανσης», η οποία φιλοξενεί πολλούς δήμους, έχει καθαριστεί, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση. Αυτό συμβαίνει παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η περιοχή έχει απολυμανθεί σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η έκθεση.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι οι δικές της έρευνες ακτινοβολίας που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία απέδειξαν ότι αυτή βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε θέσει ως στόχο η ιαπωνική κυβέρνηση και μάλιστα στις προβληματικές περιοχές συμπεριλαμβάνονται και μέρη που είναι και πάλι επισκέψιμα από το κοινό. Η άρση των εντολών εκκένωσης σε μέρη όπου η ακτινοβολία παραμένει πάνω από τα ασφαλή επίπεδα πιθανώς εκθέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ανέφερε η έκθεση.
«Η μόλυνση παραμένει και είναι ευρέως διαδεδομένη και εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», ανέφερε η έκθεση.
Οι προσπάθειες απολύμανσης έχουν μειώσει τα επίπεδα ακτινοβολίας σε κατοικημένες περιοχές κατά 76% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, το οποίο διαθέτει δεδομένα παρακολούθησης έως το 2018.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει σχετικά με την εξέλιξη του θέματος σύμφωνα με το Bloomberg.