Δασικοί Χάρτες: Παρεμβάσεις από ΥΠΕΝ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δασικοί Χάρτες: Παρεμβάσεις από ΥΠΕΝ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
Παρεμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στους δασικούς χάρτες, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Παρεμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στους δασικούς χάρτες, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως του αγροτικού κόσμου, ανά την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Κρήτη. Οι τηλεδιασκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τοπικούς φορείς, τις τελευταίες ημέρες, είναι αλλεπάλληλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε μία από αυτές, το επιτελείο του έχει εντοπίσει τα σφάλματα και εργάζεται πυρετωδώς ώστε να τα διορθώσει. Στην τελευταία ευρεία τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη και εκ μέρους του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η κ. Άρτεμις Αλεξιάδου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε τη βούλησή του να θεραπεύσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, ειδικά στον νησιωτικό χώρο, όπου λόγω της ιδιαιτερότητάς του η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών. Η απαρχή των προβλημάτων, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήταν το Προεδρικό Διάταγμα του 2016. Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε εκείνο της Πάτμου, όταν στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους λόγω του χαρακτηρισμού της γης που κατείχαν ως δασική με συνέπεια να διεκδικείται από το Δημόσιο.

Αλλά και στην Κρήτη η κατάσταση είναι έκρυθμη. Κυρίως ο αγροτικός κόσμος (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) πραγματοποίησαν κατάληψη στη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου ζητώντας την απόσυρση των δασικών χαρτών. Οι αγρότες έκαναν λόγο για «κοροϊδία» με στόχο την αρπαγή των περιουσιών τους και δήλωναν με έμφαση ότι «δε θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη γη των προγόνων μας».

Πάντως, στην ευρεία τηλεδιάσκεψη ο κ. Σκρέκας είχε δεσμευθεί ότι στο επόμενο τεχνικό συμβούλιο δασών, το οποίο συγκλήθηκε χθες (και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 9 Απριλίου) η εισήγηση θα είναι θετική στην πρόταση να μην χαρακτηριστούν δασικές οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο.

Παράλληλα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό θα διασφαλιστούν σύντομα με νομοθετική παρέμβαση, ενώ θα διορθωθούν και τα διαπιστωμένα λάθη σε δασικούς χάρτες της Ροδόπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider