Μια άτυπη... σιωπηρή παράταση για δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδιάζει να δώσει το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει περίπου στο 25% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ακόμη δεν έχουν δηλωθεί. Εξαιτίας της πανδημίας, η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας έμεινε πίσω και έτσι, έως ότου ξεκινήσει η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, εξετάζεται να δοθεί δυνατότητα στους αμελείς πολίτες να συνεχίσουν να δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους ηλεκτρονικά, ακόμη κι εάν έχουν λήξει οι προθεσμίες της πρώτης φάσης συλλογής δηλώσεων, όπως έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι πολίτες που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, αλλά και φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελετητών περίπου το 50% των δήμων δεν έχει δηλώσει την περιουσία του, καθώς για πολλές δημοτικές ιδιοκτησίες (σχολεία, πλατείες κλπ.) δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, ή είναι δύσκολο να βρεθούν. Γι΄ αυτό πολλοί δήμοι τις δηλώνουν μέσω χρησικτησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έχει αποστείλει εδώ και καιρό επιστολές σε φορείς του Δημοσίου και στις δημοτικές αρχές προκειμένου να τις κινητοποιήσουν ώστε να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση ιδιοκτησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να συνεχιστεί ηλεκτρονικά και τους επόμενους μήνες και μάλιστα δίχως την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου. Άλλωστε, η νομοθετική πρόβλεψη του 2020 της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), δηλαδή των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Οικονόμου για την επιβολή κλιμακωτών προστίμων - ανάλογα με την αξία του ακινήτου, αλλά και του χρόνου που καθυστερεί κάποιος να υποβάλλει τη δήλωση - ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί και, όπως εκτιμούν οι μελετητές, δεν προβλέπεται έως και το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Οι ιδιοκτησίες πολιτών που δεν δηλώνονται στο Κτηματολόγιο καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και κινδυνεύουν να περάσουν στο ...περιουσιολόγιο του Δημοσίου, αν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις τα περισσότερα από αυτά του ανήκουν ήδη. Υπολογίζεται ότι οκτώ στα δέκα (80%) ορφανά ακίνητα ανήκουν ήδη στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο στα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, δεν είχε την υποχρέωση να τα δηλώσει. Τα υπόλοιπα είναι, κατά κύριο λόγο, ιδιοκτησίες μικρής έκτασης ή αξίας, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποποιηθεί και συνειδητά δεν τις δήλωσαν.