Απεσταλμένοι της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ζήτησαν από τη χούντα στη Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και συζήτησαν την εφαρμογή μιας συμφωνίας που θα ληφθεί «ομόφωνα» προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Η χούντα δεν δείχνει διατεθειμένη να εφαρμόσει μια συμφωνία πέντε σημείων την οποία υπέγραψαν 10 χώρες της ASEAN, περιλαμβανομένης της Μιανμάρ, η οποία ζητεί να τερματιστεί η βία, να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος και να διοριστεί περιφερειακός ειδικός απεσταλμένος.
Οι απεσταλμένοι της ASEAN συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου την Παρασκευή.
Η ανακοίνωση της ASEAN με ημερομηνία 5 Ιουνίου αναφέρει ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να συζητηθεί πώς η Μιανμάρ θα καταλήξει «σε μια ειρηνική λύση προς το συμφέρον του λαού της» με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Επίσης η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι «ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων, περιλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των αλλοδαπών», μια απόφαση που δεν υιοθετήθηκε ομόφωνα, αλλά τη στήριξαν πολλές χώρες της ASEAN.
Η χούντα δεν έχει καταφέρει να επιβάλει τον έλεγχό της στη χώρα μετά την ανατροπή της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είναι μεταξύ των περισσότερων από 4.500 ανθρώπων που έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα. Τουλάχιστον 849 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, αν και ο στρατός διαψεύδει τον αριθμό αυτό.
Εξάλλου αντίπαλοι της χούντας έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους που η ASEAN δεν έχει αναλάβει ισχυρή δράση απέναντι στη χούντα.
Τη Δευτέρα η δίκη της Σου Τσι
Στο μεταξύ η δίκη της Σου Τσι αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος της.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Τσι αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες, από παράνομη κατοχή γουόκι- τόκι ως υποκίνηση σε ταραχές και παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.
Οι δικηγόροι της 75χρονης ανατραπείσας ηγέτιδας της Μιανμάρ έχουν καταφέρει να τη συναντήσουν δύο φορές μετά το πραξικόπημα. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σου Τσι μετά το πραξικόπημα και τον κατ’ οίκον περιορισμό της έγινε στις 24 Μαΐου όταν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Ναϊπιντάου.
Η χούντα απειλεί να διαλύσει το πολιτικό της κόμμα, ο εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NDL), το οποίο κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2020, καταγγέλλοντας τη μαζική νοθεία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ