Με τη σημερινή μετεγκατάσταση 43 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, ο αριθμός των ατόμων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο του 2020 ως σήμερα, ξεπερνά τους 4.000.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του εθελοντικού από πλευράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προγράμματος, μετεγκαταστάθηκαν 4.008 άτομα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων 1.628 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 1.531 αιτούντες άσυλο και 849 ασυνόδευτα παιδιά. Οι χώρες προορισμού ήταν 13: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF, χαιρετίζουν τη μετεγκατάσταση 4.000 ευάλωτων αιτούντων άσυλο και προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ καλούν για περαιτέρω βήματα προς ένα συστηματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό.
«Η πρωτοβουλία μετεγκατάστασης έχει αποδειχθεί φορέας αλλαγών, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός εφαρμόσιμου μηχανισμού αλληλεγγύης, αλλά κυριότερα, για τη ζωή των ευάλωτων ατόμων που μετεγκαθίστανται», επισημαίνει ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ενώ η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Μιρέιγ Ζιράρ τονίζει ότι «η μετεγκατάσταση δείχνει ότι για να βοηθήσουμε τις παράκτιες χώρες να διαχειριστούν τις αφίξεις, απαιτείται πολυμερής προσέγγιση - μόνο μέσω της συνεργασίας και του επιμερισμού της ευθύνης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να εξασφαλίσουμε λύσεις για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο».
«Η προσπάθεια αυτή αποδεικνύει πόσο επιδραστική μπορεί να είναι η αλληλεγγύη για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών», σημειώνει ο αντιπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ