Κίνδυνος παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σαμιώτικο κρασί

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κίνδυνος παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σαμιώτικο κρασί

Με τον κίνδυνο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σαμιώτικο κρασί βρίσκεται η Ελλάδα εάν εντός δυο μηνών δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών στον αμπελοοινικό τομέα, όπως προκύπτει από αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και την επιχειρηματική ελευθερία, καθώς όπως αναφέρει, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου είναι υποχρεωμένοι να είναι μέλη των τοπικών συνεταιρισμών οι οποίοι, με τη σειρά τους, οφείλουν να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου. Επιπλέον, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές δεν επιτρέπεται να καταχωρίζονται ως παραγωγοί οίνου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Επιτροπή έκρινε ότι η υποχρέωση παράδοσης της συνολικής παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών σε οργάνωση παραγωγών ισοδυναμεί, στην πραγματικότητα, με την επιβολή απαγόρευσης οικείας παραγωγής οίνου στον μεμονωμένο παραγωγό και οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το σχετικό άρθρο του κανονισμού ΚΟΑ, σύμφωνα με το οποίο «οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και οι προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις δύνανται να χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε επιχείρηση διαθέτει στην αγορά οίνο που παράγεται σύμφωνα με την αντίστοιχη προδιαγραφή προϊόντος».

Η Επιτροπή εξέτασε το θέμα μετά από καταγγελία και απέστειλε στις ελληνικές αρχές προειδοποιητική επιστολή στις 26 Φεβρουαρίου 2016 στην οποία απάντησαν στις 27 Απριλίου 2016. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απάντηση δεν είναι επαρκής και δεν δικαιολογεί την ακολουθούμενη πρακτική και ως εκ τούτου, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη με την οποία ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να λάβει τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διορθώσει αυτή την κατάσταση, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider