Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν όσο αυτό είναι δυνατό αλλά είναι πιθανό να τελειώσει τις επιχειρήσεις αυτές τις επόμενες ημέρες ή ώρες ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
Δυτικές χώρες σπεύδουν να ολοκληρώσουν τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν σήμερα καθώς η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πλησιάζει χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ταλιμπάν, οι νέοι ηγέτες της χώρας, θα επιτρέψουν μια παράταση.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών χθες, Τρίτη, δεν κατέληξαν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για τις απομακρύνσεις.
Ο Ατάλ πρόσθεσε πως δεν μπορεί προσώρας να δώσει μια ακριβή καταληκτική ημερομηνία για το πότε θα τελειώσουν οι γαλλικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 300 Αφγανοί που απεγκλωβίστηκαν από την Καμπούλ έφθασαν σήμερα το πρωί στο Παρίσι με δύο στρατιωτικές πτήσεις με προέλευση το Αμπού Ντάμπι, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.
Ένα Airbus A330 προσγειώθηκε γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο του Ρουασί με «περισσότερους από 240 επιβαίνοντες, κυρίως Αφγανούς, καθώς και 22 Γάλλους και έναν Βρετανό», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πασκάλ Ιανί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένα A400M προσγειώθηκε στη συνέχεια στις 08:40 με επιβαίνοντες περίπου «εκατό ανθρώπους, και εδώ η συντριπτική πλειονότητα ήταν Αφγανοί, και πέντε Γάλλοι», διευκρίνισε. Άλλες δύο πτήσεις αναμένονται απόψε και αύριο νωρίς το πρωί, είπε ο ίδιος.
Πρόκειται για την 10η και 11η πτήση αυτού του είδους μετά τη δημιουργία γαλλικής αερογέφυρας ανάμεσα στην Καμπούλ και το Παρίσι μέσω της βάσης Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Γαλλία απομάκρυνε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους αφότου η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, Γάλλους υπηκόους, πολίτες άλλων εθνικοτήτων και Αφγανούς που αντιμετωπίζουν απειλές.
Απομάκρυνε ουσιαστικά Αφγανούς που απειλούνται από τους Ταλιμπάν λόγω της δέσμευσής τους στην κοινωνία των πολιτών, κυρίως στα δικαιώματα των γυναικών.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν από το 2014 και ως εκ τούτου μετέφερε βοηθητικούς που εργάζονταν για τον στρατό της (800 άτομα και τα εξαρτώμενα από αυτούς πρόσωπα που είχαν το δικαίωμα από το 2014 έως το 2019).
Ενόψει της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα, η Γαλλία απομάκρυνε επίσης 623 ανθρώπους, περιλαμβανομένων των οικογενειών τους, που εργάζονταν για την πρεσβεία και άλλους γαλλικούς θεσμούς, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ