Συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση είναι οι εμβολιασμένοι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η ΚαπαResearch, με τίτλο Οι Έλληνες και το εμβόλιο κατά της Covid-19 «Crash test: Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι».
Σύμφωνα με αυτή, ένα ενδεχόμενο νέο σκληρό lockdown είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει τη συσπείρωση αυτή των εμβολιασμένων, να προκαλέσει ισχυρές επιφυλάξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.
Αντίθετα, για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς και η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως, καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.
Σημειώνεται πως στα περισσότερα ερωτήματα της έρευνας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί (εμβολιασμένοι) και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (ανεμβολίαστοι). Στο δείγμα της έρευνας το ποσοστό των εμβολισμένων ανέρχεται στο 64% και των ανεμβολίαστων στο 33% (το υπόλοιπο 3% δεν απαντά), προσεγγίζοντας κατά πολύ την εικόνα διείσδυσης του εμβολιασμού όπως αυτή ανακοινώνεται από τις αρμόδιες αρχές.
Δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι
Σταθεροί στην άποψή τους να μην εμβολιαστούν είναι οι ανεμβολίαστοι, ακόμα και αν τα περιοριστικά μέτρα για εκείνους γίνουν πιο αυστηρά.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό τους προτιμούν να νοσήσουν παρά να κάνουν το εμβόλιο.
Κοινωνικό σύνολο και επιστροφή στην κανονικότητα μεταξύ των κινήτρων
Από όσους έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι εμβολιάστηκαν γιατί είναι ο μόνος τρόπος προστασίας. Άλλοι λόγοι είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, η ανάγκη επιστροφής σε μια πιο φυσιολογική ζωή, η προστασία μελών της οικογένειας αλλά και ο φόβος για νόσηση με τον ιό.
Τι πιστεύει ο ένας για τον άλλο;
Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι διαχωρίζονται σαφώς.
Στην ερώτηση ποιους εμπιστεύονται περισσότερο, τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι, εμπιστεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, ενώ η επιστημονική κοινότητα δεν είναι τόσο δημοφιλής για τους ανεμβολίαστους.
Τέλος, και στις δύο ομάδες, κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο θυμός και η οργή.