Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις
Είναι πολύ πιθανό σήμερα μετά το μεσημέρι το δικαστήριο να δώσει την απάντησή του, την ετυμηγορία του για την υπόθεση.

Τελευταία Ενημέρωση 11:30

Πιο κοντά στην τιμωρία του εγκλήματος που έχει ομολογήσει, είναι πλέον η 37χρονη κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι. Ταυτόχρονα πιο κοντά στην δικαίωση που ζητά είναι και το θύμα αυτής της υπόθεσης που συγκλόνισε χιλιάδες ανθρώπους. Ο χρόνος για την ανακοίνωση της κρίσης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της επίθεσης που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 37χρονη Έφη, αρχίζει από σήμερα το πρωί να μετρά αντίστροφα.

Η διαδικασία κατά την σημερινή έβδομη ημέρα της δίκης, αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης της Έφης που θα επιχειρήσουν να μεταβάλουν το κλίμα που άφησε η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορούμενη. Είναι πολύ πιθανό σήμερα μετά το μεσημέρι το δικαστήριο να δώσει την απάντησή του, την ετυμηγορία του για την υπόθεση.

«Μην επηραστείτε από τον Τύπο που χαρακτηρίζει αμετανόητη την κατηγορουμένη», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης

«Αν και πολλές φορές ζήτησε συγγνώμη για την πράξη της, η εντολέας μου ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται «αμετανόητη». Μην επηρεαστείτε από τον Τύπο», ανέφερε ο συνήγορος της κατηγορούμενης για την επίθεση με το βιτριόλι, Σάκης Κεχαγιόγλου, στην αγόρευσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ).

Ο συνήγορος, λίγο μετά την έναρξη της αγόρευσής του, είπε στο δικαστήριο πως η εντολέας του δεν θα ζητήσει το ελαφρυντικό που αφορά την ειλικρινή μεταμέλεια, καθώς ο νόμος απαιτεί για την αναγνώρισή του να έχει προσπαθήσει ο κατηγορούμενος να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Εν προκειμένω, όπως σημείωσε ο συνήγορος, η Έφη δεν θα μπορούσε να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση ασχέτως της θέλησής της. «Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας; Προέρχεται, όμως, από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με τον μισθό της», υποστήριξε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος σε αυτήν τη φάση της τοποθέτησής του δεν διευκρίνισε ποια ελαφρυντικά προτίθεται να ζητήσει.

Με την έναρξη της αγόρευσής του, ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως «υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα», φράση που προκάλεσε την αντίδραση της Ιωάννας. Ο συνήγορος ζήτησε να τον σεβαστούν όλοι, σημειώνοντας: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι μπούλινγκ από κανέναν. Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα τον ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Κίνητρο η ζήλια, η «εμμονή»

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου με την Ιωάννα να εμφανίζεται στο δικαστήριο με ειδική μάσκα, καπέλο και γυαλιά και γάντια προκαλώντας με την εικόνα της ένα κύμα συγκίνησης αλλά και συμπάθειας και αλληλεγγύης για όσα ακόμη και σήμερα υφίσταται από το καυστικό υγρό που της έριξε η 37χρονη. Στη δικαστική αίθουσα το εδώλιο την πρώτη ημέρα της δίκης παρέμεινε άδειο καθώς η κατηγορούμενη δεν θέλησε να μεταχθεί στο δικαστήριο. Η Έφη εμφανίστηκε σε επόμενες συνεδριάσεις και αρκετές φορές η παρουσία της προκαλούσε φόρτιση στην πλευρά του θύματος.

Ένα μήνα από την έναρξη της δίκης, η κατηγορουμένη απολογήθηκε για την πράξη της λέγοντας πως όλα όσα έγιναν ήταν μία «υπόθεση» μία σκέψη «που καρφώθηκε στο μυαλό» της για την Ιωάννα και τον 40χρονο άντρα που ενδιέφερε την ίδια. Η Έφη δήλωσε πως κίνητρο στην πράξη της, ουσιαστικά ήταν η ζήλια της, η «εμμονή της» γιατί πίστευε πως ο άντρας αυτός είχε σχέση και με την Ιωάννα.

Ο Εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας ,έκανε λόγο για «ανθρωποκτόνο εγωισμό» και προέτρεψε τους δικαστές να απορρίψουν τον ισχυρισμό της περί μετατροπής της κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη: «Οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε».

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider