Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή απευθύνει η Greenpeace, λίγο πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γλασκώβη, όπου θα συμμετάσχει στην παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Παράλληλα, η οργάνωση καλεί τον πρωθυπουργό να ταχθεί «υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045».
Η επιστολή της Greenpeace στον πρωθυπουργό
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η επερχόμενη παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη θα κρίνει επί της ουσίας την επιβίωση της χώρας μας και ολόκληρου του πλανήτη. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, η κυβέρνηση της Ελλάδας και εσείς προσωπικά καλείστε όχι μόνο να τοποθετηθείτε, αλλά και να αναλάβετε πραγματική κλιματική δράση.
Η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, αλλά οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν υπόσχονται τις αναγκαίες μειώσεις εκπομπών για να το πετύχουν. Η πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (ΕΚΣ - NDCs) δείχνει ότι δεν πλησιάζουμε καθόλου τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Δυστυχώς, με τις υπάρχουσες πολιτικές οδηγούμαστε σε μείωση εκπομπών κατά λιγότερο από 1% έως το 2030, όταν η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι η μείωση αυτή πρέπει να είναι 50%. Αυτό πρέπει να αλλάξει στη Γλασκώβη.
Ενημερωθήκαμε για τις πρόσφατες σχετικές σας δηλώσεις στο Ριάντ, για την πρόθεσή σας για προώθηση προς ψήφιση φιλόδοξου κλιματικού νόμου αλλά και για τη στήριξή σας σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη τόσο της αποθήκευσης άνθρακα και του ορυκτού αερίου, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας, στον Κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (EU Taxonomy Regulation).
Κύριε πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και ευθύς, όπως εξάλλου απαιτούν οι σημερινές έκτακτες συνθήκες:
- Επιτέλους αποφασίστε αν οδεύουμε προς μία “Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη και Μετάβαση” ή όχι. Εάν ναι, τότε το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση. Σε αντίθετη περίπτωση, δίνετε στην ελληνική κοινωνία αντικρουόμενα μηνύματα που σίγουρα δεν συμβάλλουν στη στήριξη και ενεργό συμμετοχή της.
- Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Οι υπάρχοντες εθνικοί στόχοι είναι απλά ανεπαρκείς. Σχέδια για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο Β. Αιγαίο αποτελούν σαφή στροφή προς τα πίσω.
- Για ακόμη μιά φορά, (όπως κάνατε και το 2019 στη Σύνοδο των ΗΕ στη Ν. Υόρκη αλλά και στη Μασσαλία - IUCN το 2021), με την εξαγγελία για τον κλιματικό νόμο καταλαμβάνετε την κοινωνία εξαπίνης, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί στοιχειώδης διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας. Πώς αλήθεια περιμένετε την κοινωνία στη συνέχεια να αγκαλιάσει τα απαραίτητα μέτρα που ζητά κατ’ ελάχιστον η επιστήμη; Πώς περιμένετε την κοινωνία να μην αντιδράσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, εφόσον δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των μέτρων; Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών σε έργα ΑΠΕ δεν σας έδειξαν κάτι;
Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045.
Η δέσμευσή σας θα πρέπει να πλαισιώνεται με ουσιαστικά μέτρα υλοποίησης που θα είναι συμβατά με τους παραπάνω στόχους έχοντας ως κύριο γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας μας. Καμία εξαγγελία, σχέδιο ή δέσμευση δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής αυτής κρίσης αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι συμμέτοχοι στη διαμόρφωση των προτεινόμενων λύσεων από εδώ και στο εξής.
Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε ότι θα πράξετε το ιστορικό σας καθήκον απέναντι στις σημερινές και επόμενες γενιές των πολιτών της χώρας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις και απαραίτητες λεπτομέρειες ενόψει της Διάσκεψης στη Γλασκώβη.
Με εκτίμηση,
Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, ελληνικό γραφείο Greenpeace».