Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στο Βέλγιο, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ιολόγος Στέβεν Βαν Γκουχτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τα πρώτα μοντέλα, εκτιμάται ότι στις 15 Ιανουαρίου τα νέα ημερήσια κρούσματα στο Βέλγιο θα κυμαίνονται μεταξύ 30.000-125.000 (έναντι 28.000 στις 4 Ιανουαρίου), δηλαδή έως και τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με σήμερα. Παράλληλα, η κορύφωση των νοσηλειών από Covid-19 αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτιμάται επίσης, ότι η περιφέρεια των Βρυξελλών, όπου μόνο το 23,2% του πληθυσμού έχει λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, έναντι 39,7% κατά μέσο όρο σε όλο το Βέλγιο, θα είναι η πιο περιφέρεια που θα επηρεαστεί περισσότερο.
Όσον αφορά τα δεδομένα, τα συμπεράσματα της Επιτροπής Διαβούλευσης (Codeco) επισημαίνουν ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται σημαντικά από ένα νέο κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή Οmicron. Οι νοσηλείες παρουσιάζουν και πάλι ανοδική τάση (+20%) τις τελευταίες επτά ημέρες. Ωστόσο, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται προς το παρόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», ο ιολόγος Στέβεν Βαν Γκουχτ δήλωσε: «Το πέμπτο κύμα γίνεται έντονο, με ρεκόρ στον αριθμό των μολύνσεων. Η Όμικρον είναι πιο επιεικής, με 50% έως 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής. Αναμένεται όμως κορύφωση των νοσηλειών τον Ιανουάριο. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο βάρος για την υγειονομική περίθαλψη. Εξ ου και η σημασία της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης». Σύμφωνα με τον Βαν Γκουχτ, η ενισχυτική δόση μειώνει σοβαρά την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, κατά 88%. Σημείωσε, επίσης, ότι 4,4 εκατομμύρια πολίτες στο Βέλγιο έχουν ήδη λάβει την ενισχυτική δόση ή λίγο περισσότερο από το 39% του συνολικού πληθυσμού.
Εξάλλου, σε άρθρο της «Soir» με τίτλο «Τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο» επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζει την παράταση μιας σειράς μέτρων που ξεκίνησε το 2021. Μεταξύ αυτών είναι η πρόσληψη ανέργων με δεξιότητες στον τομέα της περίθαλψης, η οικειοθελής επιστροφή συνταξιούχων, καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής. «Όχι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ωστόσο», επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι παράλληλα ανησυχούν ότι ο κύριος κίνδυνος σε αυτό το στάδιο είναι η μαζική απουσία εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ