Σήμερα εκδικάζεται η απόφαση για την έφεση κατά της έκδοσής του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα εκδικάζεται η απόφαση για την έφεση κατά της έκδοσής του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ
Διώκεται για κατασκοπεία και, σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: 14:22

Δικαστήριο του Λονδίνου επέτρεψε σήμερα στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να αμφισβητήσει ενώπιον του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου την απόφαση της δικαιοσύνης που επιτρέπει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Δεκέμβριο, το ίδιο δικαστήριο, το High Court, είχε ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την απαγόρευση της έκδοσης του 50χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών επειδή από το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την απαγόρευση της έκδοσής του στις ΗΠΑ είχε αποφασίσει ένα κατώτερο δικαστήριο επικαλούμενο τα προβλήματα ψυχικής υγείας του Ασάνζ που υπήρχε κίνδυνος να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.

Ενώ σήμερα οι δικαστές του αρνήθηκαν την άδεια να προσφύγει άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασής τους, είπαν ότι η υπόθεσή του δημιουργεί ένα ζήτημα νομικής σημασίας για το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό σημαίνει πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί ή όχι με την προσφυγή του.

Αμερικανικές υποσχέσεις

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε προσφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Φοβόταν το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ, είτε απευθείας είτε μέσω Σουηδίας, όπου είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος του για βιασμό, που έκτοτε τέθηκαν στο αρχείο.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την αμερικανική έφεση στην απόφαση να μην εκδοθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, οι αρχές των ΗΠΑ επιδίωξαν να καθησυχάσουν όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλάξουν στον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως δεν θα μεταχθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX της Φλόρενς (Κολοράντο), που αποκαλείται το «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων» –όπου εγκλείονται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση μέλη της Αλ Κάιντα– και ότι θα του προσφερθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές και ψυχολογικές φροντίδες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί στην Αυστραλία.

Οι εγγυήσεις αυτές έπεισαν τους βρετανούς δικαστικούς, αλλά όχι την αρραβωνιαστικιά του, τη Στέλλα Μόρις, που φοβάται για την υγεία του αν εκδοθεί σε μια χώρα η οποία, όπως καταγγέλλει,«συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τζούλιαν εξαιτίας αυτών που δημοσιοποίησε».

Η κυρία Μόρις, με την οποία ο Τζούλιαν Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά ενόσω ήταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, θα είναι παρούσα σήμερα στο δικαστήριο του Λονδίνου και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αφού εκδοθεί η ετυμηγορία του.

Ο Αυστραλός έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη κάπου σαράντα μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, που απηύθυναν έκκληση να του δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Μεξικό είχε ζητήσει να δοθεί χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ - Θα του προσέφερε άσυλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider