Τουρκία: Πουλάνε άδειο μπακλαβά, άδειες πίτες και άδεια τοστ λόγω πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Πουλάνε άδειο μπακλαβά, άδειες πίτες και άδεια τοστ λόγω πληθωρισμού
Δημοφιλή προϊόντα πωλούνται χωρίς τα «κύρια υλικά» ,λόγω του πληθωρισμού και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας. 

Εντύπωση προκαλεί το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας SOCZU, σύμφωνα με το οποίο δημοφιλή προϊόντα πωλούνται χωρίς τα «κύρια υλικά» εξαιτίας του πληθωρισμού και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

«Όλα πια είναι άδεια» είναι το πικρό σχόλιο της τουρκικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως ο άδειος μπακλαβάς πωλείται 19,90 λίρες, αντί για 150 με 200 λίρες το κιλό κανονικά. Το άδειο τοστ κοστίζει 2 λίρες, ενώ με διπλό τυρί το τοστ κοστίζει κανονικά 10 λίρες. Επίσης πωλούνται και άδειες πίτες και… άδεια «γεμιστά κεφτεδάκια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα επίσης τονίζει πως και στα εστιατόρια οι μερίδες έχουν μικρύνει πάρα πολύ, ώστε οι επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις τιμές, οπότε χρειάζεσαι να φας 1,5 με 2 μερίδες για να χορτάσεις, με τις ελληνικές μερίδες να φαντάζουν πλέον τεράστιες.

Το «αγκάθι» του Ερντογάν

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας «καλπάζει» με τους αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να εκτιμούν πως θα παραμείνει στα ύψη και φέτος, διαμορφούμενος στο 34,06% στο τέλος του έτους, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 29,75%. Εξίσου απαισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι που τον τοποθετεί κοντά στο 24% τον Δεκέμβριο του 2022, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βάρος».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2023 είναι προγραμματισμένες οι επόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν να βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Νεμπάτι, «ο πληθωρισμός είναι το μοναδικό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας» και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βελτιώνει την οικονομία της χώρας. Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα ληφθούν νέα μέτρα ώστε οι Τούρκοι να «βγάλουν από τα στρώματα τους» τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν και να τα επαναφέρουν στα τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ο ίδιος εκτίμησε πως 25 δισ. δολάρια σε χρυσό θα επανέλθουν στην οικονομία της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός : Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε, τι μπορεί να το ξανακλείσει; 

Τουρκία: Φέρτε το χρυσό και τα κοσμήματα σας η νέα... οικονομική πολιτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider