Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό έντονα πυρά η Μαριούπολη, πολιορκείται το Μικολάγιεβ - Αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό έντονα πυρά η Μαριούπολη, πολιορκείται το Μικολάγιεβ - Αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων
Αίτημα για συνδρομή του ουκρανικού στρατού από τον δήμαρχο της Μαριούπολης. Αναφορές για χρήση όπλων διασποράς στο Χάρκοβο. Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 23:46

Αμείωτες συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των στρατών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, με τον αριθμό των αμάχων να αυξάνεται και ενώ Μόσχα και Κίεβο ανεβάζουν την ένταση για τις συζητήσεις προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

Όπως έγινε γνωστό από την ουκρανική αστυνομία, εφτά άτομα, μεταξύ τους 2 παιδιά και 5 ενήλικές έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικά πυρά του ρωσικού στρατού κοντά στο Κίεβο. Το αεροπορικό χτύπημα έγινε στο χωριό Μαρκαλίβκα, περίπου 10 χλμ νοτιοδυτικά του Κίεβου.

Υπό έντονα πυρά η Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοίνωσε πως η πόλη βρίσκεται υπό έντονα πυρά πυροβολικού και πυραύλων και τόνισε πως χρειάζεται την άμεση συνδρομή του ουκρανικού στρατού.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Χάνεται άμαχος πληθυσμός

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως μέχρι χθες 331 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους κι άλλοι 675 έχουν τραυματιστεί, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από τα 249 θύματα μεταξύ των αμάχων που είχαν καταγραφεί την Τετάρτη.

Μεταξύ των 331 νεκρών, υπάρχουν και 19 παιδιά, σύμφωνα με το ΟΗΕ.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μήνυμα Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη

«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία», είπε σε νέο μήνυμα του πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν αμφισβητεί τις αναφορές των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για έλεγχο του σημείου από τη Μόσχα.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σημαντική επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η ρωσική επέλαση είναι πιο επιτυχημένη στα νότια της Ουκρανίας.

Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Για την επίθεση στην περιοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την απέδωσε σε Ουκρανούς σαμποτέρ, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα παρακείμενο πενταώροφο κτίριο εκπαίδευσης.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

Αναφορές για νέες κινήσεις και από τις 2 πλευρές

Η πλευρά της Ουκρανίας υποστηρίζει πως επίκεται μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη της Οδησσού ενώ η Μόσχα αναφέρει πως οι Ουκρανοί ετοιμάζουν ευρεία προβοκάτσια στο Χάρκοβο.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η ρωσική επέλαση στην πόλη Μικολάγιεβ, στα νότια της χώρας, έχει διακοπεί, μετά από την αναφορά των τοπικών αρχών ότι οι Ρώσοι έχουν στην περιοχή.

Εάν το Μικολάγιεβ «πέσει» θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι από την αρχή της εισβολής. Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής μόνο μια μεγάλη ουκρανική πόλη, το Κέρσον, έχει περάσει ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Νωρίτερα, το Κίεβο δέχτηκε νέους βομβαρδισμούς.

Κατηγορίες στη Ρωσία για χρήση όπλων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), μια ΜΚΟ από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο ρωσικός στρατός έκανε στο Χάρκοβο χρήση όπλων διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών «σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου»

Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

«Το Χάρκοβο υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα», δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. «Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων».

«Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στο Χάρκοβο μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων.

Τις επόμενες μέρες ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων

Λίγες ώρες μετά από το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, στον οποίο συμφωνήθηκε η δημιουργία ζωνών απεγκλωβισμού των αμάχων, Μόσχα και Κίεβο τονίζουν πως δεν θα παραχωρήσουν «λευκή κάρτα», εν όψει του τρίτου γύρου που αναμένεται να τις επόμενες μέρες.

Ο Ουκρανός επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις, Μικάιλο Ποντόλιακ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο πως «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση ώστε να υποτιμήσουμε τον αγώνα και τη μάχη που δίνουμε για ανεξαρτησία και ελευθερία».

Μιλώντας για την ημερομηνία του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως «μπορεί να γίνειι αύριο ή μεθαύριο. Περιμένουμε την επικοινωνία με τους Ρώσους».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που είχαν χθες εκπρόσωποι από τη Μόσχα και το Κίεβο, λέγοντας πως οι συζητήσεις είναι θετικές αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της ένταξης.

«Η μπάλα βρίσκεται στο "γήπεδο" της Ουκρανίας» σημείωσε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στη Ζαπορίζια απετράπη οριακά η πυρηνική καταστροφή

Ο Ζελένσκι έφυγε από την Ουκρανία, υποστηρίζουν οι Ρώσοι

ΟΗΕ: Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider