Επτά στις 10 επιχειρήσεις έβαλαν POS τον τελευταίο χρόνο

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επτά στις 10 επιχειρήσεις έβαλαν POS τον τελευταίο χρόνο

Υψηλό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν τα capital controls παρουσίασαν οι μικρές επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαθέτουν πλέον τερματικά POS σε όλους τους κλάδους αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 75% (από 28,9% στο 49%).

Οι επιχειρήσεις από το κλάδο του εμπορίου φαίνεται να είχαν γρηγορότερα αντανακλαστικά αφού, ενώ το Ιούλιο του 2015 είχαν στην κατοχή του POS μόλις οι τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις, μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 60%. Προσαρμοστικότητα αλλά σε μικρότερο βαθμό παρουσίασαν και οι επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών (π.χ εστίασης) και αυτό διότι μέσα σε ένα χρόνο από 28,2% που ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων που δέχονταν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές με τους πελάτες τους τον Ιούλιο το ποσοστό αυτό έφτασε το 45%.

Αντίθετα με αργούς ρυθμούς φαίνεται να προσαρμόζεται η μεταποίηση αφού τα ποσοστά των επιχειρήσεων που διαθέτουν σήμερα POS είναι μόλις 28,7%. Τα στοιχεία αυτό προκύπτουν από μελέτη που παρουσίασε χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος στην εξαμηνιαία έκθεση της για τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα πάντως δεν συμβαίνει το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μέσω e-banking αφού 66,4% των επιχειρήσεων διαθέτουν πλέον λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής παρουσιάζοντας μέσα σε ένα χρόνο Ιούλιο 2015-Ιουλιο 2016 αύξηση κατά 37%. Ειδικότερα στο εμπόριο, συναλλαγές μέσω e-banking πραγματοποιεί το 65,1% των επιχειρήσεων, στον τομέα των υπηρεσιών το 62,8% ενώ στη μεταποίηση το ποσοστό αυτό φτάνει το 74,2%.

Ανασταλτικοί παράγοντες πάντως ως προς την κατεύθυνση ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 60% των επιχειρήσεων καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1% ενώ μόλις 25% είναι το ποσοστό των επιχειρήσω που πληρώνουν προμήθειες από 0,5% έως και 1%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider