Η Λίντια Τιχόφσκα ψάχνει στον κρατήρα που άφησε πίσω του ο τελευταίος ρωσικός πύραυλος που έπληξε το Κίεβο σήμερα και προσπαθεί να φανταστεί τα απανθρακωμένα λείψανα του γιου της ανάμεσα στα σκόρπια συντρίμμια.
Η 83χρονη γυναίκα στέκει ακίνητη, με το βλέμμα καρφωμένο στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων και ενός πράσινου τρόλεϊ, σε αυτόν τον δρόμο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο γιος της, 58 ετών, είχε μόλις βγει από το μαγαζί της γωνίας, όπου πήγε να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Και μετά, έπεσε ο πύραυλος, ο δεύτερος για σήμερα, στην πόλη που πολιορκείται και μετρά τις πληγές της.
«Είναι ξαπλωμένος κοντά στο αυτοκίνητο, αλλά δεν με αφήνουν να περάσω», κλαίει με λυγμούς η Λίντια.
Αστυνομικοί και διασώστες πατούν πάνω στα σπασμένα τζάμια, μετρούν το βάθος του κρατήρα, κοντά στο σπίτι όπου ζει η ηλικιωμένη γυναίκα. Η μαύρη τρύπα στο έδαφος μοιάζει αρκετά μεγάλη για να καταπιεί ένα αυτοκίνητο. Όμως η Λίντια Τιχόφσκα κοιτάζει μόνο σε ένα σημείο, εκεί όπου, σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα, κείτεται νεκρός ο γιος της, ο Βιτάλι. «Λένε ότι είναι πολύ άσχημα καμένος, ότι δεν θα τον αναγνωρίσω, αλλά εγώ θέλω να τον δω» λέει η μητέρα. «Τώρα θα μείνω μόνη μου στο διαμέρισμα. Τι να το κάνω;» ρωτάει.
Τα δάκρυα κυλούν στα χλωμά μάγουλά της και σφίγγει τον ώμο του εγγονού της, ψάχνοντας ένα στήριγμα. «Εύχομαι η Ρωσία να αισθανθεί τον ίδιο πόνο που αισθάνομαι εγώ τώρα», λέει.
-«Ο Πούτιν είναι τελειωμένος»-
Η επίθεση στο Κίεβο, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου αλλά αρχικά αποκρούστηκε από τον ενθουσιασμό των εθελοντών, ξανάρχισε με δριμύτητα. Οι σφοδρές συγκρούσεις στα βορειοδυτικά προάστια συνοδεύονται τώρα από πυραυλικά πλήγματα. Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Ένα δεύτερο μέτωπο έχει ανοίξει στη βιομηχανική ζώνη του βορειοανατολικού Κιέβου, σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση από την πόλη.
Καθώς εντείνεται ο κίνδυνος, οι ένοπλοι εθελοντές που φυλούν τα σημεία ελέγχου απαιτούν από τους οδηγούς των αυτοκινήτων να τους δίνουν το σωστό –πάντα διαφορετικό– σύνθημα για να περάσουν. Οι στρατιώτες εναλλάσσουν τα χρώματα των ταινιών που φορούν στον λαιμό και το πόδι, για να ξεχωρίζουν τους Ουκρανούς από τους Ρώσους σαμποτέρ. Αυτή η παράνοια, εμφανής στους σχεδόν έρημους δρόμους του Κιέβου, συνοδεύεται από μια στάση περιφρόνησης απέναντι στις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου.
«Σκότωσαν τον γάτο μου, τώρα ο Πούτιν είναι τελειωμένος», λέει ο Ολεγκ Σερεμέτ, ψάχνοντας στα συντρίμμια της πρώτης πυραυλικής επίθεσης της ημέρας, λίγους δρόμους πιιο πέρα. «Ο γάτος, ήταν η τελευταία σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει», λέει ο ηλικιωμένος άνδρας.
-Πανικός-
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, περιστοιχισμένος από τους ένοπλους σωματοφύλακές του, σφίγγει τις γροθιές του, λίγα μέτρα από το πτώμα του γιου της Λίντια Λιχόφσκα. Το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φοράει ο πρώην πυγμάχος μοιάζει μικροσκοπικό στο πλατύ στήθος του.
«Οι Ρώσοι θέλουν να σπείρουν τον πανικό στην πόλη μας», λέει ο Κλίτσκο. «Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Απλώς όλοι οι Ουκρανοί κινητοποιούνται περισσότερο για να υπερασπιστούν την πόλη».
Από τα βόρεια ακούγεται μια ομοβροντία εκρήξεων και ο δήμαρχος αναγκάζεται να σπεύσει στο αυτοκίνητό του.
Αφήνει πίσω του τους κατοίκους που προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν γιατί αποφάσισε η Ρωσία να πλήξει, δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες, αυτήν την ήσυχη γειτονιά.
-Επιδιώκουν να μας τρομοκρατήσουν-
Ο Ολέξι Γκοντσαρένκο, ένας βουλευτής που δήλωσε εθελοντής μαχητής, δεν κρύβει την οργή του, τόσο για τη Ρωσία όσο και για την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση, όπως πιστεύει. «Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ», λέει ο 42χρονος αφού επισκέφθηκε και τα δύο σημεία που χτυπήθηκαν από πυραύλους. «Χτυπούν απλώς για να μας τρομοκρατήσουν».
Και πραγματικά, πολλοί έχουν τρομοκρατηθεί.
Η Βέρα Ρετσεχκόβα, μια κομμώτρια 26 ετών, κλαίει κοιτάζοντας την πολυκατοικία που χτυπήθηκε από τον πύραυλο. «Αγοράσαμε τρόφιμα από αυτό το μαγαζί προχθές και τώρα η υπάλληλος δεν ζει πια. Είναι απλώς φρικτό. Δεν εύχομαι το κακό κανενός αλλά για τον Πούτιν…» ξεσπάει η νεαρή γυναίκα.