Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει περιορισμούς για την αναχαίτιση της COVID-19 που είχαν επιβληθεί στο Τόκιο και 17 άλλους νομούς καθώς το κύμα των κρουσμάτων που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση.
Ένα κύμα της παραλλαγής αυτής οδήγησε σε ποσοστά ρεκόρ λοιμώξεων στην ιαπωνική πρωτεύουσα και σε όλη την Ιαπωνία τον Φεβρουάριο και ήταν το πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας στη χώρα μέχρι στιγμής. Σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε 10.221 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμό που δείχνει μείωση 13,6% από αυτά που είχαν καταγραφεί μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι λεγόμενοι περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αρθούν από τις 21 Μαρτίου και η χώρα θα επανέλθει αργά στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Έπειτα από μια αργή αρχή, το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 επιταχύνθηκε στην Ιαπωνία και περίπου το 71% του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού έχει λάβει τώρα μια τρίτη δόση.
Οι λεγόμενοι περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυαν σε 18 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας επικεντρώνονταν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εστίασης και άλλων επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι στον δυτικό νομό της Οσάκα εξέταζαν να ζητήσουν παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω του υψηλού αριθμού νοσηλειών, αλλά εν τέλει αποφάσισαν να επιτρέψουν να εκπνεύσει η ισχύς τους. Τα μέτρα επιβάρυναν την οικονομία, ιδιαίτερα τον τομέα των υπηρεσιών.
«Θα υπάρξει κάποια ζήτηση υπηρεσιών αν αρθούν οι περιορισμοί καθώς τα νοικοκυριά έχουν αρκετές οικονομίες τώρα και επίσης αυτό συμπίπτει με τις ανοιξιάτικες διακοπές», δήλωσε ο Νταΐτζου Αόκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Ιαπωνίας στο UBS SuMi TRUST Wealth Management.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το τρέχον κύμα της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει τελειώσει και ότι νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο οι περιορισμοί, που ίσχυσαν επανειλημμένως στη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας, έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους στην δημόσια συμπεριφορά, δήλωσε ο Χιτόσι Οσιτάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.
«Χρειάζεται να έχουμε μια διαφορετική στρατηγική για να καταστείλουμε την μετάδοση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Οσιτάνι, κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. «Είναι ακόμη πρόωρο να συζητάμε ένα είδος στρατηγικής εξόδου από αυτόν τον ιό», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ