Γενοκτονία σε βάρος των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ, η επίσημη απόφαση των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γενοκτονία σε βάρος των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ, η επίσημη απόφαση των ΗΠΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ από το 2017 εξαιτίας της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα ότι οι επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια αποτελούν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ από το 2017 εξαιτίας της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός, αντικείμενο έρευνας για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση που τιτλοφορείται «Ο δρόμος της Βιρμανίας προς τη γενοκτονία» —χρησιμοποιείται η παλαιότερη ονομασία της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαλαισία, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά «πολύ ενεργά» τα γεγονότα στη Μιανμάρ για να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν η μεταχείριση της κοινότητας των Ροχίνγκια «αποτελούσε γενοκτονία».

Έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2018, την οποία επικαλείται το CNN, περιέγραφε τη βία εναντίον των Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, ως «ακραία, μεγάλης κλίμακας, γενικευμένη και με προφανή στόχο τόσο να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό όσο και να εκδιώξει τους Ροχίνγκια».

Περίπου 850.000 Ροχίνγκια βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων στο γειτονικό Μπανγκλαντές, ενώ άλλα 600.000 μέλη της μειονότητας παραμένουν στην πολιτεία Ραχίν, στη νοτιοδυτική Μιανμάρ.

«Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, ωστόσο πιστεύω ότι η αμερικανική απόφαση θα βοηθήσει τη διαδικασία ενώπιον του ΔΠΔ για τους Ροχίνγκια», εκτίμησε ένας πρόσφυγας της μειονότητας αυτής που διαμένει σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στην Σίτουε, πρωτεύουσα της πολιτείας Ραχίν.

Η Τιν Τιν Χλάινγκ, μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των Ροχίνγκια, η οποία επίσης χαιρέτισε την αμερικανική απόφαση. «Νιώθω σα να ζω σε ένα black out, αλλά τώρα βλέπουμε φως διότι αναγνωρίζουν τα δεινά μας», επεσήμανε.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις επώδυνες ιστορίες που άκουσα το 2017 από μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρα και το Μπανγκλαντές, ιστορίες βίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», έγραψε στο Twitter χθες Κυριακή το βράδυ ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Όρεγκον Τζεφ Μέρκλι.

Περισσότερες κυρώσεις

Αν οριστεί νομικά γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια, ενδέχεται να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στη Μιανμάρ και να περιοριστεί η διεθνής βοήθεια που λαμβάνει η χώρα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων της Μιανμάρ και, όπως και άλλες δυτικές χώρες, έχουν περιορίσει εδώ και καιρό τις εξαγωγές όπλων προς τον στρατό της χώρας, τον οποίο είχαν κατηγορήσει πριν το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις ωμότητες που διέπραξε κατά των Ροχίνγκια.

Τον ανοικτό φάκελο σε βάρος της Μιανμάρ στο Διεθνές Δικαστήριο –από το 2019– περιέπλεξε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την πολιτική κυβέρνησή της, ακολουθούμενο από μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, που είχε επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση των Ροχίνγκια, βρίσκεται σήμερα σε κατ’ οίκον κράτηση κατά διαταγή των ίδιων στρατηγών που είχε υπερασπιστεί στη Χάγη.

Στις 15 Μαρτίου έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορούσε την περίοδο μετά το πραξικόπημα κατηγόρησε τον στρατό της Μιανμάρ για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου αφού κατέλαβε την εξουσία και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Οι τεκμηριωμένοι θάνατοι από την καταστολή στη Μιανμάρ υπερβαίνουν τους 1.500

ΟΗΕ: Έκκληση στη χούντα της Μιανμάρ να επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider