Καύσιμα: Επανέρχεται ο εφιάλτης των υψηλών τιμών – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσιμα: Επανέρχεται ο εφιάλτης των υψηλών τιμών – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη
Σε πιο υψηλές τιμές θα αγοράσουν καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο τετραήμερο.

Σε πιο υψηλές τιμές θα αγοράσουν καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο τετραήμερο, οπότε και θα γίνει ορατός στην ελληνική αγορά ο αντίκτυπος του ράλι που καταγράφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Την Δευτέρα το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 112,31 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 7,268% και το Brent στα 116,35 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 7,80 % αποτυπώνοντας τον αναβρασμό που επικρατεί στην αγορά στον απόηχο των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και του αυξανόμενου φόβου για διακοπές και ελλείψεις στην προμήθεια.

Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής αγοράς ότι οι τιμές θα κινηθούν πτωτικά, κυρίως ως αποτέλεσμα της πτωτικής τάσης των διεθνών τιμών την προηγούμενη εβδομάδα, η βενζίνη εξακολουθεί να πωλείται σε τιμές που ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο (και σε ορισμένες περιπτώσεις στη νησιωτική χώρα προσεγγίζουν τα 2,5 ευρώ) ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται κατά μέσο όρο 10 λεπτά φθηνότερα σε σχέση με την περίοδο των υψηλών τιμών που ίσχυαν πριν από 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,048 ευρώ το λίτρο, για το diesel κίνησης στα 1,915 ευρώ και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,509 ευρώ το λίτρο. Σε επίπεδο νομού, οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφτηκαν στο νομό Κυκλάδων (2,286 ευρώ το λίτρο), στο νομό Ηρακλείου (2,102 ευρώ), στο νομό Κεφαλληνίας (2,181 ευρώ), στο νομό Λέσβου (2,138 ευρώ), στο νομό Ρεθύμνου (2,119 ευρώ), στο νομό Σάμου (2,130 ευρώ), στο νομό Ευρυτανίας (2,124 ευρώ) και στο νομό Φωκίδας (2,104 ευρώ).

Όπως φαίνεται, οι καταναλωτές δεν πρόλαβαν να χαρούν από την επιδότηση καυσίμων που θα χορηγηθεί από τον Απρίλιο και θα κληθούν εκ νέου να γεμίσουν με φειδώ ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Οι υψηλές τιμές θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα και για τους καταναλωτές που δεν δικαιούνται επιδότηση, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία. Ενδεικτική για το θέμα είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ προέβλεψε άνοδο των τιμών μέσα στην εβδομάδα ενώ σημείωσε ότι «οκτώ στους 10 οδηγούς που βάζουν πλέον βενζίνη έρχονται με το λαμπάκι αναμμένο, είναι στα όρια, το 80% των δεξαμενών πετρελαίου θέρμανσης στα σπίτια είναι άδειες … Υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκολία στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή εδώ και πολύ καιρό».

Υψηλές τιμές για όλο το 2022;

Η μεταβλητότητα των τιμών ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών, οικονομικών και υγειονομικών εξελίξεων καθιστά δυσχερή ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη. Η τάση πάντως σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις διεθνών οίκων είναι ανοδικές μέχρι και το 2024 με το 2022 να αποτελεί τη χρονιά με τις περισσότερες πιθανότητες να καταγράψει μεγάλα διαστήματα υψηλών τιμών με αλυσιδωτές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία και τους καταναλωτές.

Τη Δευτέρα, η Fitch Ratings αύξησε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την περίοδο 2022-2024, αντανακλώντας τους αυξημένους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού ρωσικών υδρογονανθράκων μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρόθεση της Ευρώπης και ορισμένων μη ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα και συνυπολογίζοντάς την αυξανόμενη ζήτηση εναλλακτικούς προμηθευτές και επιδείνωση του κλίματος σε μια ήδη στενή αγορά. Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Fitch για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν αμετάβλητες, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της ενεργειακής μετάβασης στη ζήτηση και το οριακό κόστος παραγωγής, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις προβλέψεις της επόμενης τριετίας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του για το 2022 για το Brent στα 100 δολάρια από τα 70 που είχε προβλέψει αρχικά και στα 95 δολάρια για το αμερικανικό αργό από τα 67 που είχε προβλέψει αρχικά. Για το 2023, αναμένει ότι το Brent θα κυμανθεί στα 80 δολάρια από τα 60 που είχε προβλέψει αρχικά και το αμερικανικό αργό στα 76 από τα 57 ενώ για το 2024, η πρόβλεψη για το Brent αυξάνει στα 60 από τα 53 δολάρια και για το αμερικανικό αργό στα 57 από το 50. Για το 2025, οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες με το Brent να αναμένεται να διαπραγματευθεί στα 53 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 50.

Η ανοδική αναθεώρηση για την τιμή του πετρελαίου τόσο για το Brent όσο και για το West Texas Intermediate (WTI) αναγνωρίζουν σημαντικά αυξημένους κινδύνους διακοπής της προσφοράς και την πιθανότητα να αφαιρεθούν πολλά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την αγορά ως αποτέλεσμα κυρώσεων ή άλλων μέτρων εάν η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίσει να κλιμακώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΕΑ: Αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα

Οικονόμου: Σε δύο εβδομάδες - το αργότερο - ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα

Βαρβιτσιώτης: Η χώρα μας υπέρ της ευρωπαϊκής ομοφωνίας για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider