Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο καπνικών προϊόντων

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο καπνικών προϊόντων

Νόμος του κράτους θα είναι από σύντομα το νέο θεσμικό πλαίσιο για την διακίνηση των προϊόντων καπνού που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων αποτελούσε εκκρεμότητα της κυβέρνησης αναφορικά με την προσαρμογή της ελληνικής στην ευρωπαϊκοί νομοθεσία ωστόσο μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πλύστες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο φορείς.

Και αυτό γιατί με τις ρυθμίσεις του θέτει κι άλλους περιορισμούς στο υπάρχον καθεστώς αν και στην πράξη δεν εφαρμόζεται ο βασικός νόμος κατά του καπνίσματος και η απαγόρευσή του στους δημόσιους και επαγγελματικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τα ψιλικατζίδικα και τα μικρά μαγαζάκια της γειτονίας να εξαιρεθούν της πώλησης καπνικών προϊόντων και η διάθεση να γίνεται μόνο από τα περίπτερα και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση και δημιούργησε ερωτηματικά αν και τελικά απεσύρθη τελευταία στιγμή.

Μεγαλύτερες είναι πάντως οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς που έχει προκαλέσει η απαγόρευση στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιου χώρους αλλά και για την επιβολή γραφειοκρατικών διαδικασιών, (έκδοση υπουργικής απόφασης) στην αδειοδότησης των νέων καπνικών προϊόντων. Μάλιστα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για συνθήκες αδιαφάνειας οι οποίες προκαλούνται στην αγορά αναφορικά με την αδειοδότησης των νέων καπνικών προϊόντων. Και το δικαιολογούν σημειώνοντας ότι με την σύσταση ειδικής επιτροπής για την εξέταση το φακέλου κάθε προϊόντος, το περιθώριο τριών μηνών που δίνεται για γνωμοδότηση και τη δυνατότητα στον υπουργό σε περίπτωση καθυστέρησης να εκδώσει στο τετράμηνο υπουργική απόφαση, αποβαίνουν σε βάρος της ορθολογικής λειτουργίας της αγοράς.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο, επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση στα προϊόντα. Για παράδειγμα, αν και η Ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει τη διακριτική ευχέρεια στα κράτη -μέλη να αποφασίσουν αν θα υπάρξει διαδικασία απλής κοινοποίησης ή αδειοδότησης, το υπουργείο επέλεξε τη διαδικασία της αδειοδότησης για τα νέα προϊόντα. Όσο για την

εξίσωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το παραδοσιακό κάπνισμα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι επικρατεί η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί στάδιο για τον περιορισμό του καπνίσματος αλλά προθάλαμο και δούρειο ίππο προς το κάπνισμα ενώ προβλέπεται αδειοδότησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα ανεξάρτητα εάν αυτά έχουν πάρει έγκριση για κυκλοφορία σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πάντως αιχμές για συμφέροντα φαρμακευτικών πίσω από τις οριζόντιες απαγορεύσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άφησε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος.

Την ίδια ώρα και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φαρμάκων παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς δεν είναι λίγα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά ως υποκατάστατο του τσιγάρου ή ως εναλλακτικά για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον καπνό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider