Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα διέταξε να αναπτυχθούν στρατιώτες στα πρατήρια καυσίμων σήμερα, εν μέσω σποραδικών εκδηλώσεων οργής στις τεράστιες ουρές αναμονής εποχούμενων που περιμένουν για να ανεφοδιαστούν με βενζίνη, πετρέλαιο ή κηροζίνη, αγαθά σε έλλειψη πλέον.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν μετά τον αποκλεισμό, για αρκετές ώρες χθες Δευτέρα, πολυσύχναστου δρόμου στην πρωτεύουσα Κολόμπο από πλήθος αγανακτισμένο εξαιτίας των ελλείψεων βενζίνης και κηροζίνης.
«Τα πνεύματα εξάπτονται ολοένα περισσότερο όσο οι ουρές αναμονής μακραίνουν», εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Ελήφθη χθες βράδυ η απόφαση να κληθούν οι στρατιώτες να ενισχύσουν την αστυνομία, για να αποθαρρύνεται κάθε διασάλευση της δημόσιας τάξης», πρόσθεσε.
Συγκεντρωμένες γυναίκες απέκλεισαν λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες στο πλαίσιο διαμαρτυρίας εναντίον της έλλειψης κηροζίνης, απαραίτητης για τις κουζίνες τους, κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και γνώρισαν ευρεία διάδοση χθες.
Αξιωματικοί του στρατού διευκρίνισαν ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στα πρατήρια καυσίμων της δημόσιας επιχείρησης Ceylon Petroleum Corp, στην οποία ανήκουν τα δύο τρίτα του δικτύου λιανικής πώλησης καυσίμων.
Η ανάπτυξη του στρατού ακολούθησε επίσης τη δολοφονία μοτοσικλετιστή, ο οποίος μαχαιρώθηκε από οδηγό έπειτα από διαπληκτισμό τους για τις θέσεις στην ουρά αναμονής σε πρατήριο καυσίμων σε έξοδο της πρωτεύουσας.
Φορτία πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου πετρελαίου είναι αποκλεισμένα στο κυριότερο λιμάνι του Κολόμπο, καθώς οι εισαγωγείς δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν επαρκή ποσά σε συνάλλαγμα για να τα πληρώσουν.
Το γραφείο του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα ανακοίνωσε παράλληλα ότι συγκαλεί αύριο Τετάρτη συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για να συζητηθεί η οικονομική κρίση· όμως παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να απόσχουν από αυτό.
Η νήσος των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1948.
Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις το Πάσχα του 2019 και κατόπιν η πανδημία του νέου κορονοϊού περίπου έναν χρόνο αργότερα είχαν καταστροφικές συνέπειες, καθώς στέρησαν από τη χώρα το τουριστικό μάννα, την κυριότερη πηγή του συναλλάγματος που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών.
Τα αποθέματα συναλλάγματος της Σρι Λάνκα, που έφθαναν τα 7,5 δισεκ. δολάρια όταν ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα αναλάμβανε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2019, έπεσαν στα 2,3 δισεκ. δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου· αρκούν για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών απόλυτα απαραίτητων αγαθών για περίπου έναν μήνα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι θα μελετήσει το απρόσμενο αίτημα του προέδρου Ρατζαπάξα να γίνουν συνομιλίες ενόψει νέου προγράμματος στήριξης.
Η κυβέρνηση της νήσου επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί μέρος του εξωτερικού χρέους της, που εκτιμάται πως φθάνει τα 51 δισεκ. δολάρια. Θα χρειαστεί σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της μόνο φέτος.
Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επείγουσα ανάγκη η Σρι Λάνκα να θέσει σε εφαρμογή «αξιόπιστη και συνεκτική στρατηγική για να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα και για να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ