Τη συμμετοχή της στην πανεργατική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 6 Απριλίου, με κύριο αίτημα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την προστασία του εισοδήματος από τις ανατιμήσεις, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Ένα από τα αιτήματα της απεργίας είναι η στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και «όχι» στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (4/4), η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει ή να ανανεώσει τις «άδικες, σκληρές, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος» αναστολές εργασίας 4.000 υγειονομικών την ώρα που ακόμη 3.000 εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης και εντός τριμήνου θα βρεθούν στην ίδια «μοίρα».
Επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία αναμένεται να απολυθούν 8.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που εργάζονται στις υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) και η επιστροφή των εργολάβων στο ΕΣΥ. «Ήδη νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών. Δυνατότητα για τη σύναψη νέων ΣΟΧ δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Επανέρχεται ο σκοταδισμός και ο εργασιακός μεσαίωνας στα Νοσοκομεία. Διεκδικούμε τη νομοθετική ρύθμισης δυνατότητας σύναψης νέων ΣΟΧ. Οι 16.000 συμβασιούχοι, Επικουρικοί, ΟΑΕΔ βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μονιμοποιήση εξαντλούνται στη συμμετοχή σε μια προκήρυξη 4.000 θέσεις με ισχνή μοριοδότηση και προβάδισμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Για πρώτη φορά δίνεται πριμοδότηση σε μόρια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές της πανδημίας!!!!», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση.
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τίθεται σε αμφισβήτηση καθότι με την πρόταση της «επιτροπής Μπεχράκη» αποχαρακτηρίζονται ή πέφτουν κατηγορία αρκετοί υγειονομικοί.
«Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα βρίσκεται ένα χρόνο τώρα στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας ως πόρισμα της επιτροπής “Μπεχράκη”. Όχι μόνο δεν έχουν χαρακτηρίσει εργατικό ατύχημα, επαγγελματική νόσο τον κορονοϊό, αλλά τώρα θέτουν προσχήματα σε συγγενείς πρώτου βαθμού συναδέλφων που χάθηκαν από κορονοϊό για την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο δημόσιο που δικαιούνται με τις γενικές διατάξεις, ισχυριζόμενοι ότι κόλλησαν τον ιό εκτός υπηρεσίας».
Τέλος, η Ομοσπονδία στέλνει το μήνυμά της για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Καταδικάζουμε την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. Χάνονται πολλές ζωές ανθρώπων, δημιουργούνται εκατομμύρια πρόσφυγες, ένα σύγχρονο δράμα που πρέπει άμεσα να μπει τέλος», αναφέρει μεταξύ άλλων.