Βορίδης: Τον Μάιο μπόνους παραγωγικότητας και αξιολόγηση στο δημόσιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βορίδης: Τον Μάιο μπόνους παραγωγικότητας και αξιολόγηση στο δημόσιο
«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ανταμοιβών και είμαστε έτοιμοι να το θεσμοθετήσουμε», ο υπουργός Εσωτερικών.

Τον Μάιο θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά και την εισαγωγή ενός συστήματος ανταμοιβών (bonus) για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, βασικό ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα και να εξασφαλίσουμε ότι η δημόσια διοίκηση θα κινηθεί με γοργούς και ακριβείς ρυθμούς και με ξεκάθαρα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ανταμοιβών και είμαστε έτοιμοι να το θεσμοθετήσουμε. Ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί τέλος Μαΐου για την αξιολόγηση στο δημόσιο και ένα σημαντικό κομμάτι του θα είναι αυτό το σύστημα ανταμοιβών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της εν λόγω μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το δημόσιο αλλάζει τον τρόπο αξιολόγησης θέτοντας στόχους, ενώ σηματοδοτείται μία μεταρρύθμιση που θα παίξει σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό με ένα σύστημα προσλήψεων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ στόχος είναι και ο καλύτερος τρόπος καταμερισμού του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέτει προκλήσεις που έχουν σχέση με απαιτητικά ρυθμιστικά συστήματα και αυτό είναι αναγκαίο. Πρέπει να δαπανηθούν τα κονδύλια με το σωστό τρόπο και να επιτελέσουν τον σκοπό τους, καθώς αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών. Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για αυτό το πρόγραμμα. Η Ελλάδα τα πάει καλά και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον», εκτίμησε.

«Ελήφθησαν μέτρα που κόστισαν, για την πανδημία και αυτό κάνομε και τώρα με την Ουκρανική κρίση. Προασπιζόμαστε τις Ευρωπαϊκές αξίες, γεγονός πρωταρχικής σημασίας», αυτό τόνισε ό κ. Mario Nava, Director General, DG REFORM. Όπως είπε: η ΕΕ διαθέτει χρήματα για έναν καινούριο τρόπο αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τον Μακροχρόνιο προγραμματισμό με όραμα στην μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Nava: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να προσελκύσουμε νέα ταλέντα στη δημόσια διοίκηση, καθώς ήδη αλλάζουν οι εμπειρίες των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, γι΄ αυτό και εφαρμόζονται Ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων σε εθνικό επίπεδο». Όπως τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος: «Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η ανάληψη δέσμευσης από τα κράτη μέλη είναι καταπληκτική».

Από την πλευρά του ο Κύπριος τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι: «Το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έχει αγκαλιάσει ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι πολίτες στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι: «Η δημόσια διοίκηση έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην εφαρμογή του προγράμματος».

«Είναι μία ευκαιρία για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας και την αποτελεσματικότητα των θεσμών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγή νοοτροπίας εν γένει. Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα σημειωθεί 0,5% αύξηση του Κυπριακού ΑΕΠ μέχρι το 2026 από τα μέτρα του RRF.

«Είναι πολύ σημαντική η στήριξη της ΕΕ καθώς υπάρχει ανάγκη ανοικοδόμησης ικανοτήτων. Η Κύπρος χρειάζεται στήριξη και ευελιξία σε όλες τις φάσεις του εγχειρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πολιτικός.

Η κα Marcella Panucci, Chief of Staff, Italian Government, επεσήμανε ότι: «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι καίριας σημασίας για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης». Όπως είπε για την Ιταλία: «Σημαντικό κομμάτι για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης έχει να κάνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επενδύουμε σε ανθρώπους και τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε σε ψηφιοποίηση της διαδικασίας προσλήψεων».
«Επενδύουμε εκτενώς σε γνώσεις και προσόντα, προκειμένου να προετοιμάσουμε τη δημόσια διοίκηση για το μέλλον της χώρας, καθώς θέλουμε να ενισχύσουμε τη διοικητική ικανότητα», πρόσθεσε.

Ενώ ανέφερε ότι: «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας γενιάς είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Να μάθουμε και να εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή με νέους κανόνες και πρότυπα». Τέλος, όπως έκανε γνωστό η κα Panucci: «Σε μερικές εβδομάδες θα εισάγουμε νέους κανόνες για πιο εύρυθμη λειτουργία. Πιστεύουμε στο πρόγραμμα Erasmus για τους δημοσίους υπαλλήλους., αλλά και στην παροχή κινήτρων σε ανθρώπους των ανωτάτων θέσεων να οικοδομήσουν τις δεξιότητές τους».

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ioannis Hadjiyiannis, Head, Unit Horizontal Policies/Head of the Athens office, DG REFORM

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Η μεταφορά τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οι προκλήσεις της ναυτιλίας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider