Οι τουρκικές αρχές προφυλάκισαν χθες Τρίτη έναν δημοσιογράφο εν αναμονή της δίκης του, αφότου είχε ανακοινώσει ότι χάκερ υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα από κυβερνητικές ιστοσελίδες και του κοινοποίησαν ορισμένα από αυτά, χρησιμοποιώντας ως απόδειξη το δελτίο ταυτότητας του προέδρου Ερντογάν, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.
Ο δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Χασκόλογλου έκανε γνωστή τη διαρροή μέσω Twitter, δημοσιεύοντας μάλιστα μια επεξεργασμένη εικόνα αυτού που ισχυρίστηκε πως είναι το δελτίο ταυτότητας του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο δικηγόρος του, Εμρά Καρατάι, δήλωσε πως ο πελάτης του συνελήφθη κατηγορούμενος για παράνομη απόκτηση και διακίνηση προσωπικών πληροφοριών εξαιτίας των αναρτήσεών του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, ο Χασκόλογλου ανέφερε ότι μια ομάδα χάκερ είχε επικοινωνήσει μαζί του πριν από δύο μήνες και του είπε πως είχαν αποκτήσει προσωπικά δεδομένα Τούρκων από κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Εκτός από την κοινοποίηση της υποτιθέμενης φωτογραφίας του δελτίου ταυτότητας του Ερντογάν, ο Χασκόλογλου δημοσίευσε επίσης μια εικόνα αυτού που ισχυρίστηκε ότι είναι το δελτίο ταυτότητας του Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας. Οι περισσότερες πληροφορίες αυτών των δελτίων είχαν αλλοιωθεί κατόπιν επεξεργασίας.
«Ο λόγος της προφυλάκισής του ήταν ότι δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως την εισαγγελία» δήλωσε ο Καρατάι, συμπληρώνοντας ότι ο Χασκόλογλου είχε προειδοποιήσει τις αρχές χωρίς όμως να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο.
«Θεώρησε ότι όφειλε να προειδοποιήσει τον κόσμο ως δημοσιογράφος και έκανε αυτές τις αναρτήσεις. Τώρα έχει συλληφθεί. Αυτό είναι όλο», είπε ο Καρατάι, συμπληρώνοντας ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Χασκόλογλου όταν τον συνέλαβε το βράδυ της Δευτέρας.
Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Χασκόλογλου μετά τις αναρτήσεις του, προκαλώντας τη διενέργεια έρευνας από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες συλλήψεις δημοσιογράφων και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από συνεργάτες του προέδρου Ερντογάν. Η Άγκυρα αρνείται τις κατηγορίες από οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ