Επαναφορά των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού από το Σεπτέμβριο προβλέπει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ ήδη γίνονται επαφές με τις εταιρείες για το εμβόλιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
«Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν κι εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία να ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών, άρα από το 2ο προς 3ο έτος να έχει μία σαφή πτώση και να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή τον πληθυσμό που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση. «Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί, αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει και αρκετό τμήμα του πληθυσμού», πρόσθεσε:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε όχι στην κανονικότητα, σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή τη συνύπαρξή μας πια με τον κορονοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό. Δηλαδή πληθυσμός που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει και αρκετό τμήμα του πληθυσμού. Άρα η αίσθησή μας είναι ότι δεν θα πάμε σε κάποια παραπάνω πίεση αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και σίγουρα μια μεγάλη κουβέντα είναι το κομμάτι του εμβολιασμού».
Σίγουρος ο εμβολιασμός
Αναφορικά με τα εμβόλια, τόνισε ότι κοινή επιθυμία όλων των υγειονομικών αρχών είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι στη λογική του εμβολίου της γρίπης. Να μην απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις, αλλά να είναι ετήσιο. «Η κατεύθυνση είναι να πάμε εκεί και να αφορά συνολικά τον πληθυσμό (και τα παιδιά)», είπε, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες.
«Ωστόσο, ενδεχομένως να μην έχουμε το ένα εμβόλιο και να συνεχίσουμε να έχουμε χαρακτηριστικά επαναληπτικών δόσεων. Ευελπιστώ ότι άμεσα δηλαδή και μέσα στον Ιούνιο όλο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε και οι πολίτες από τώρα ποιος είναι ο προγραμματισμός εμβολιασμού το φθινόπωρο. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού», διευκρίνισε.
Γιατί καταργούνται οι μάσκες στα σχολεία
Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία, 15 ημέρες πριν αυτά κλείσουν και γιατί το μέτρο διατηρείται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είπε: «Κρίθηκε ότι και για τα σχολεία θα ήταν ένα δογματικό μέτρο να παρέμενε και γι’ αυτόν το λόγο το έχουμε διατηρήσει για τις εξετάσεις, όχι για λόγους επιδημιολογικής πίεσης, αλλά επειδή οι εξετάσεις, ειδικά οι Πανελλήνιες, συνδυάζονται με μια μοναδική στιγμή του ατόμου που πάει να δώσει εξετάσεις, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του. Από επιδημιολογική άποψη, ακόμη και οι εξετάσει θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς της χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος».