Η είδηση ότι η Ρωσία έβγαλε από τη «ναφθαλίνη» τα άρματα μάχης Τ-62 προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Τα Τ-62 μπήκαν σε υπηρεσία το μακρινό 1961 και η παραγωγή τους συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70. Με το πέρασμα του χρόνου, τα Τ-62 αντικαταστάθηκαν από νεότερα και τεχνολογικά πιο σύγχρονα μοντέλα, για να καταλήξουν τελικά να αποθηκευθούν ως εφεδρείες.
Η ανάκληση στην ενεργό δράση «δεινοσαύρων» της σοβιετικής εποχής, σηματοδότησε με πολύ εμφατικό τρόπο τις βαρύτατες επιπτώσεις που έχουν οι δυτικές κυρώσεις στη ρωσική παραγωγή.
Όμως, τα άρματα είναι μια από τις πτυχές του «δράματος» που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός. Την ώρα που η Μόσχα πανηγυρίζει για την επιτυχή δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου Zircon, αναφορές από την ουκρανική μυστική υπηρεσία (GRU) δίνουν μια άλλη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του εχθρού.
Σύμφωνα με την GRU, οι Ρώσοι έχουν εξαντλήσει το 60% των αποθεμάτων τους όσον αφορά τα όπλα υψηλής ακρίβειας, ενώ για κάποια συγκεκριμένα όπλα το ποσοστό ανεβαίνει στο 70%.
Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η Ρωσία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αποκαθιστά τα αποθέματα της, σε σχέση με το πρόσφατο, αλλά και το σοβιετικό παρελθόν της.
«Δεν έχουν την ικανότητα για ταχεία παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μεγάλης κλίμακας χρήση ξένων εξαρτημάτων κατά την παραγωγή», ανέφερε το γενικό επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας.
Την ουκρανική άποψη συμμερίζονται οι ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «θεωρούμε ότι η Ρωσία εξαντλεί με ταχύ ρυθμό τα όπλα της υψηλής ακρίβειας».
«Γνωρίζουμε ότι στη Μαριούπολη, για παράδειγμα, η χρήση πυρομαχικών που έγινε εκεί περιείχε λίγα κατευθυνόμενα με ακρίβεια, ενώ αντίθετα χρησιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός από συμβατικές βόμβες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι κατά τις πρώτες 20 ημέρες του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποίησε την πλειονότητα των τακτικών πυραύλων «κρουζ», των τύπων «Kalibr» και «Iskander» που είχε στο οπλοστάσιο του. Η έλλειψη αυτών των όπλων υψηλής ακρίβειας, έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση άλλων- χωρίς δυνατότητες συγκεκριμένης στόχευσης- με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να «βαράνε στο σωρό», εντείνοντας τις απώλειες αμάχων.
Και η διαφθορά έπαιξε τον ρόλο της
Η κακή απόδοση του στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των αστοχιών υποτιθέμενων πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας, μπορεί να συνδέεται με ενδημική διαφθορά στον στρατιωτικό τομέα της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το think tank GIS, σύμφωνα με τους επίσημους ελέγχους του ρωσικού κράτους για τις δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού, το 1/5 από αυτές σε ετήσια βάση, χάνεται στην... πορεία προς όφελος της διαφθοράς. Μάλιστα, ενδέχεται το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
«Ιστορία» έχουν γράψει οι ρωσικές δυνάμεις, των οποίων η προέλαση στην Ουκρανία έπαθε... «λάστιχο». Οι εικόνες με τα ξεφούσκωτα ή σκασμένα ελαστικά των ρωσικών στρατιωτικών φορτηγών και οχημάτων έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το αίτιο... απλό: Οι εργολάβοι που είχαν συμβόλαια για να προμηθεύσουν τον ρωσικό στρατό με ελαστικά, αντί να παραδώσουν υψηλής ποιότητας και δυτικής προέλευσης λάστιχα, εφοδίασαν τον στρατό με χαμηλής ποιότητας κινέζικα ελαστικά. Τα λάστιχα ήταν χαμηλότερου κόστους, αυτοί κέρδισαν από τη διαφορά της τιμής και ο ρωσικός στρατός κόλλησε στη... λάσπη.
Παρόμοια στοιχεία αφορούν μπαταρίες οχημάτων με εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής, αφήνοντας τον εξοπλισμό χωρίς ρεύμα. Στοιχεία από ρωσικές προμήθειες που έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών, με τη σειρά τους έδειξαν μερίδες τροφίμων που είχαν λήξει από το 2007.
Βέβαια ακόμα και στην περίπτωση της επανένταξης των Τ-62 στην ενεργό υπηρεσία, προς αντικατάσταση των απωλειών στο πεδίο της μάχης, τα πράγματα δεν πήγαν... ρολόι. Πολλά από αυτά είχαν πέσει θύματα πλιάτσικου, καθώς είχαν αφαιρεθεί (και πιθανότατα πουληθεί) σχεδόν τα πάντα από επάνω τους. Γυροσκόπια, σκοπευτικά, ηλεκτρονικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί ακόμα και οι μηχανές των αρμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον το 40% των Τ-62 που βρισκόντουσαν σε αποθήκευση είχαν «κανιβαλιστεί»...