Ουκρανία: «Άδεια λόγια» οι διαβεβαιώσεις Λαβρόφ για τα λιμάνια - «Αν αποναρκοθετηθούν, η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: «Άδεια λόγια» οι διαβεβαιώσεις Λαβρόφ για τα λιμάνια - «Αν αποναρκοθετηθούν, η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί»
Η Ουκρανία απορρίπτει ως «άδεια λόγια» τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί στρατιωτικά την κατάσταση σε όφελός της, αν το Κίεβο επιτρέψει στα φορτία σιτηρών να αποπλεύσουν.

Η Ουκρανία απορρίπτει ως «άδεια λόγια» τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί στρατιωτικά την κατάσταση σε όφελός της, αν το Κίεβο επιτρέψει στα φορτία σιτηρών να αποπλεύσουν.

«Απαιτείται στρατιωτικός εξοπλισμός για την προστασία της ακτογραμμής και μία ναυτική αποστολή που θα περιπολεί τις θαλάσσιες οδούς των εξαγωγών στην Μαύρη Θάλασσα. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους διαδρόμους των σιτηρών για να επιτεθεί στην νότια Ουκρανία», δηλώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ολεγκ Νικολένκο.

Η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου

Σημειώνεται πως νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας πραγματοποίησαν επίσημη συνάντηση στην Άγκυρα με στόχο την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία μέσω του Βοσπόρου, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία, η οποία θα απομακρύνει τους κινδύνους για μία επισιτιστική κρίση με παγκόσμια εμβέλεια.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε πως η Μόσχα έχει ήδη διασφαλίσει για την ασφαλή μεταφορά εξαγωγικών πλοίων από την Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορών των φορτίων τροφίμων.

«Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει οι Ουκρανοί να αποναρκοθετήσουν τα λιμάνια τους» σημείωσε ο Λαβρόφ, για να προσθέσει πως η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Τουρκία για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως χρειάζεται περισσότερος διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον ασφαλή διάδρομο μεταφοράς των τροφίμων μέσω θαλάσσης.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ως λογικό το σχέδιο που έχει προτείνει ο ΟΗΕ για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και χαρακτήρισε «νόμιμη» τη ρωσική απαίτηση για τερματισμό των κυρώσεων στις εξαγωγές, ώστε να γίνεται η εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Τουρκία «τζόγαρε» με την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας - Το «διαίρει και βασίλευε» και η Halkbank

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Η ΕΕ υποστηρίζει την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με 7,25 εκατ. ευρώ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαψεύδει πως οι Ρώσοι προελαύνουν στο Ντονμπάς - Νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider